OTP grupa najavila razvoj najbržeg AI superkompjutera u Evropi

Dodajte komentar

OTP grupa i SambaNova Systems, kompanija koja koja razvija najnapredniji softver, hardver i rješenja za rad aplikacija koje koriste vještačku inteligenciju (AI), najavile su strateško partnerstvo za razvoj najbržeg AI superkompjutera u Evropi.

Za 17 miliona klijenata OTP-a, najavljeno partnerstvo donosi brže i personalizovanije finansijske usluge zasnovane na vještačkoj inteligenciji, zahvaljujući superkompjuteru koji može obraditi ogromne količine tekstualnih informacija i podataka u kratkom vremenu.

OTP grupa i SambaNova System implemetiraće u komercijalnim bankama višesegmentni AI sistem za najnapredniji jezički model na svijetu, izgrađen na Dataflow-as-a-Service GPT rješenju kompanije SambaNova. Ova implementacija će pokazati šta je moguće uraditi sa naprednom vještačkom inteligencijom u industrijama koje su opterećene velikim brojem dokumenata, kao što je to slučaj sa bankarstvom i finansijama. Značajnim ubrzanjem procesa i automatizacijom repetitivnih zadataka, kao i stvaranjem više prostora za kreativnost i razvoj usluga, inovacija će imati pozitivan uticaj i na zaposlene OTP-a u bankama širom Evrope.

Pomenuta promjena će obuhvatiti svaki dio kompanije – od službi za pružanje usluga klijentima do službe za pozadinske poslove. Takođe, sistem će, kao nacionalni AI resurs, biti dostupan i javnom sektoru, privatnoj industriji i visokom obrazovanju u saradnji s ITM-om. Partnerstvom sa kompanijom SambaNova Systems, OTP Grupa preuzima lidersku poziciju u Evropi u oblasti AI istraživanja i razvoja.

“Ovo je jedinstvena saradnja između OTP Grupe, ITM-a i kompanije SambaNova Systems da bi se Mađarskoj i regionu Centralne i Istočne Evrope obezbijedio nevjerovatan resurs”, rekao je Péter Csányi, zamjenik glavnog izvršnog direktora i rukovodilac Sektora za digitalizaciju u OTP-a. Takođe, on je najavio da će revolucionarni superkompjuter predstavljati jedinstvenu AI sposobnost za razvoj jezičkih modela GPT-3 nivoa za jezike širom Centralne i Istočne Evrope.

OTP grupa je u Crnoj Gori prisutna kroz poslovanje CKB-a, najveće banke na domaćem tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *