Jaćimović: Budžet za 2022. ambiciozan i pandemijski

Dodajte komentar
Foto: printscreen

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović ocijenila je da je Nacrt budžeta za 2022. godinu ambiciozno osmišljen, te da prati sve preporuke međunarodnih institucija i Evropske unije. Izazovi su, kaže, brojni, jer pandemije još traje, a moguće su i nove krize u narednoj godini.

Ocjenjujući Nacrt budžeta za 2022. godinu pandemijskim, ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila je da je pandemija napravila oštar prekid sa prošlošću, te da nema povratka na staro.

“I ovaj budžet po svom obimu pokazuje da dolazi neko vrijeme. Iz godine u godine susretaćemo se sa novim obimima i strukturama budžeta”, rekla je Jaćimović.

Ona je rekla da Vlada mora biti spremna da u toku 2022. godine brzo reaguje na brojne promjene, i da mijenja određene odluke.

Budžet, kaže, mora sa jedne strane biti sanacioni, a sa druge razvojni.

Na pitanje podržava li program “Evropa sad”, ona kaže da je u pitanju dokument koji sadrži sve prepopruke međunarodnih finansijskih institucija, poput MMF-a i EU.

“Predlaže se stvaranje uslova za ekonomski razvoj, koji se mora bazirati na zelenoj i digitalnoj ekonomiji”, kazala je Jaćimović.

Mnogi se, kažu, brinu za nivo duga: “O tome možemo govoriti kad budemo imali rast, a to bi trebalo da bude u srednjem roku”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *