FAO očekuje rekordne troškove uvoza hrane u ovoj godini

Dodajte komentar

Troškovi uvoza hrane premašit će ove godine 1.750 milijardi dolara zbog snažnog rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i troškova prijevoza u razdoblju oporavka od pandemijske krize, prognozira agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO sada očekuje da će troškovi uvoza hrane ove godine porasti 14 posto, podigavši procjenu iz junskog izvještaja prema kojem su trebali porasti 12 posto, pokazale su jesenje prognoze.

Skok odražava snažno poskupljenje prehrambenih proizvoda i utrostručene troškove prijevoza u razdoblju oporavka od pandemijske krize, tumače u agenciji Ujedinjenih naroda za poljoprivredu i hranu.

Nešto više od polovine iznosa troškova činit će razvijeni dijelovi svijeta kojima će troškovi uvoza hrane biti veći za 11 posto nego u 2020. U zemljama u razvoju poskočit će gotovo 20 posto, najsnažnije otkada je FAO počeo objavljivati izvještaj.

Najviše će u ovoj godini i u apsolutnom i u realtivnom izrazu porasti troškovi uvoza žitarica, životinjskih masnoća i biljnih ulja i uljarica.

U FAO-u naglašavaju i da se trgovina prehrambenim proizvodima pokazala otpornom na poremećaje u pandemijskoj krizi, što se pokazalo u još bržem rastu njezinog obima i vrijednosti nego u pretpandemijskom razdoblju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *