Spajić i Milatović za Politico: Crna Gora najnaprednija u pregovorima sa EU

Dodajte komentar

Crna Gora, iako najmanja država Zapadnog Balkana po broju stanovnika, najnaprednija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), saopštili su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Oni su u intervjuu za Politico, tokom njihovog ovosedmičnog boravka u Briselu, kazali da je Crna Gora jedina koja je otvorila sva poglavlja a već zatvorila tri.

Ministri su, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, istakli da je stav naše zemlje da ukoliko EU želi da pokaže svoju predanost pristupanju Zapadnog Balkana, najbolji način da to učini biće da dopusti Crnoj Gori – zemlji sa nešto više od 600 hiljada stanovnika – da se pridruži EU.

Spajić je, govoreći o paketu ekonomskih reformi pod nazivom Evropa sad, koji ima za cilj da pomogne zemlji da ispuni kriterijume za pristupanje EU i odvikne svoju ekonomiju od svoje istorijske zavisnosti od Rusije i njenom novijem oslanjanju na Kinu, kazao da žele da svoju sudbinu vežu za Evropu, Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju.

“Problem je bio u tome što smo geopolitički tražili zapad, ali ekonomski i dalje bili zavisni od Rusije i centralne Azije odnosno Turske za ulaganja”, kazao je Spajić.

Crna Gora je prošle godine bila na naslovnicama jer se borila s otplatom kineskog duga od milijardu USD za nedovršeni autoput. Autoput je postao simbol korupcije i lošeg finansijskog upravljanja zbog čega se Crna Gora mučila s otplatom kineskog kredita korišćenog za finansiranje projekta.

Spajić je, na pitanje Politico-a o autoputu, rekao da je Crna Gora sada počela vraćati taj kredit i da je smanjila hroničnu zavisnost od kineskih kredita.

“Zaštitili smo rizik i pregovarali o swap sporazumu sa zapadnim bankama. Izloženost kineskom dugu sada je manje od 14 odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je pad s 20 odsto”, naveo je Spajić.

Milatović je optimističan u pogledu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Ako pokažemo napredak, vrlo je izvjesno pristupanje Crne Gore do 2025. godine. Mislim da sada postoji ključni zamah, posebno sa ovom Vladom koja dijeli evropske vrijednosti”, rekao je Milatović.

Komesar EU za proširenje, Oliver Varhelyi, kazao je za Politico da je ulazak Zapadnog Balkana u EU geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski prosperitet cijele Evrope.

On je naveo da je Crna Gora najnaprednija u pristupnim pregovorima, a posebno kada je u pitanju usklađenost sa EU u dijelu odbrambene i sigurnosne politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *