Rivian na IPO-u procijenjen na 66,5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američki proizvođač električnih vozila osnovan iste godine kad i Rimac Automobili danas ide na IPO u New Yorku s rekordnom valuacijom. Rivian Automotive danas se lista na NASDAQ-u po cijeni od 66,5 milijardi dolara.

Poređenja radi, Rimac Automobili u martu su dostigli iznos od skoro milijardu dolara, ne računajući kasnije pripajanje Bugattija.

Nije stoga neobično da industrija električnih vozila, uključujući Teslu i Rimac Automobile, s nestrpljenjem iščekuje kako će proći Rivianov IPO.

Kad je Tesla 2010. godine izašao na berzu vrijedio je nešto manje od dvije milijarde dolara. Deceniju kasnije kompanija vrijedi više od bilion ili 1000 milijardi dolara. Šezdeset puta više! Stoga je glavno pitanje za industriju, kao i investitore, može li Rivian Automotive postići slično.

Prema CB Insightsu, trenutno postoje samo tri startupa jednoroga vrjednija od Riviana. To su Stripe, procjenjen na 95 milijardi dolara tržišne vrijednosti, SpaceX na 100,3 milijarde i Bytedance, vlasnik TikToka, težak 140 milijardi dolara.

Rivian je kompanija koja proizvodi električna vozila. Na mnogo načina vuče paralele s poslovnim poduhvatom Mate Rimaca. Od 2009. većinu je kapitala uložila u istraživačke centre gdje se trudila stvoriti komercijalno električno vozilo i tek je ove godine krenula s komercijalnim isporukama. Osnivač Riviana Robert Scaringe karijeru je započeo u radionici za obnovu Porscheovih vozila na Floridi. Porsche je inače glavni investitor u Rimac grupu. Scaringe se tako zaljubio u proizvodnju automobila da bi nakon studija na MIT-u pokrenuo na Floridi vlastiti automobilski startup.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *