Rolls-Royce ulazi u posao s nuklearnim reaktorima

Dodajte komentar

Britanski proizvođač avionskih motora Rolls-Royce u utorak je pokrenuo planove za izgradnju malih, jeftinijih za izgradnju, nuklearnih reaktora kako bi se smanjile emisije ugljendioksida na državnom nivou, prenosi AFP.

Ova vijest je došla u trenutku kada Britanija ide naprijed s velikim projektima, uključujući ‘Hinkley Point C’ koja će biti prva nova nuklearna elektrana u zemlji za buduće generacije.

Rolls-Royce je saopštio da je stvorio novi odsjek za male modularne reaktore (SMR) nakon što je osigurao dokapitalizaciju od 405 miliona funti (547 miliona dolara, 473 miliona eura).

SMR reaktori su daleko jeftiniji za izgradnju od velikih nuklearnih elektrana jer se velika većina proizvodnje i montaže obavlja u fabrici, prije transporta na lokaciju.

– Današnja objava je još jedan korak ka ostvarenju vladine strategije nulte stope emisija CO2 – navode iz Rolls-Roycea.

Grupe za zaštitu okoliša, međutim, kažu da bi Ujedinjeno Kraljevstvo umjesto toga trebalo ulagati u obnovljive tehnologije.

Britanska vlada, koja je trenutno domaćin samita UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, ima za cilj postići nultu stopu emisija CO2 do 2050. godine uz pomoć nuklearne energije.

Rolls-Royce, BNF Resources i Exelon Generation zajedno će uložiti 195 miliona funti tokom tri godine, zajedno sa državnim grantom od 210 miliona funti, dodaje grupa u saopćenju.

– SMR program je jedan od načina na koji Rolls-Royce pomaže da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavi razvijati inovativne načine za suočavanje s globalnom prijetnjom klimatskih promjena – rekao je izvršni direktor Warren East.

Inženjerski gigant koji trguje svojim dionicama na londonskoj berzi nada se da bi novi posao mogao otvoriti do 40.000 radnih mjesta do 2050. godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *