Jandreoski: Učinićemo sve da omogućimo i noćne letove Boki kotorskoj

Dodajte komentar

Na zahtjev nekadašnjeg Jugoslovenskog aerotransporta, 10. novembra 1971. godine, Aerodrom Tivat je dobio odobrenje za upotrebu klase “A”, a Aerodromi Crne Gore zato danas obilježavaju pola vijeka od osnivanja.

Prema riječima izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Gorana Jandreoskog, taj aerodrom bi, kad bi bio čovjek, imao štošta da nam ispriča i imali bismo dosta da naučimo.

“Ovo je značajan jubilej za teritorijalno možda malu Crnu Goru, ali koju baš ovaj aerodrom, na svjetskoj mapi, s nekim izuzecima, čini velikanom”, naglasio je Jandreoski.

Ovaj Aerodrom je, kako je dodao, od izuzetnog značaja za razvoj čitavog ovog regiona, tačnije, istorijat Aerodroma, njegov razvoj i razvoj crnogorskog primorja, turizma i privrede neraskidivo su vezani.

“Upravo je ovo mjesto turistima iz čitavog svijeta približilo sve crnogorske ljepote, a crnogorskim privrednicima, naročito sektoru turizma, omogućilo da zbog blizine Aerodroma budu konkurentni na svjetskom tržištu”, rekao je on.

Jandreoski se uzdržao od izjašnjavanja o eventualnim koncesijama jer, kako je naglasio, država treba da procijeni u kom smjeru će se u budućnosti razvijati Aerodromi Crne Gore.

“Ipak želim da vas informišem da vrijedno radimo na završetku procedure započete mnogo ranije, a koja bi i na ovoj pisti, konačno, omogućila noćno slijetanje”, napomenuo je izvršni direktor ACG.

On je izdvojio to što su ACG nastavili saradnju sa kompanijom Nav Blue, koja je u vlasništvu francuskog Airbusa, a novina je da je novi partner u tom poslu SMATSA, operater za usluge navigacije za Crnu Goru i Srbiju.

“To je nužno, jer u vazduhoplovstvu, kada se neka procedura završi, neko treće tijelo mora da je verifikuje. Očekujemo da će, kada kompletiramo ove korake, Agencija za civilno vazduhoplovstvo priznati taj proces. Ipak, i kada se čitav taj krug završi, ne znači da je sve spremno za noćno slijetanje, jer aerodrom nije sertifikovan. Zbog toga će ovaj menadžment, kada se donese konačna odluka o tome u kom pravcu će se razvijati Aerodromi Crne Gore, dati sve od sebe da sertifikuje i aerodrom u Tivtu i aerodrom u Podgorici”, kazao je Jandreoski, dodajući da je partner u tom poslu i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, koje ima veoma važnu ulogu u usklađivanju tih i ostalih ključnih poslovnih procesa.

Jandreoski je zahvalio i članu Nadzornog odbora SMATS-e Zoranu Radunoviću, koji je dao izuzetan doprinos tokom razgovora sa kolegama iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

“Vjerujem da je pred nama fantastičan period, a, računajući na tim kojim sam okružen i koji daje sve od sebe, očekujem da Aerodromi Crne Gore uskoro zablistaju u punom sjaju. Nadam se da ste i vi, prethodnih mjeseci, vidjeli da se stvari mijenjanju u očekivanom pravcu na bolje, a uvjeravam vas da je ovo samo početak i da ćemo skupa, na ovom istom mjestu, uskoro imati još razloga za slavlje”, poručio je on.

“Na kraju, na dan kada Aerodromi obilježavaju pola vijeka od osnivanja, slavimo i naše zaposlene koji su čitav radni vijek posvetili tome da uzdignu krila savremene Crne Gore! Uz zahvalnost na profesionalnom i ljudskom pregnuću Aerodromi Crne Gore našim penzionerima, nakon tridesetogodišnjih letova, želimo vam vedro nebo nad mirnim morem u daljem životnom putu”, zaključio je izvršni direktor ACG.

Praščević: Nadamo se većem terminalu i modernijoj infrastrukturi

Diretor tivatskog aerodroma Vladimir Praščević rekao je da se danas obilježava veliki jubilej, a to je 50 godina od otvaranja i dobijanja upotrebne dozvole rekonstruisanog i modernizovanog aerodroma Tivat.

“Prostor na kome se nalazi aerodrom je i poslije Drugog svjetskog rata korišten kao letjelište namjenjeno prvenstveno obuci civilnih i vojnih padobranaca, a od 1. maja 1957. godine otvoren je aerodrom sa manjim terminalom i kontrolnim tornjem, malom asfaltnom platformom i travnatom poletno sletnom stazom”, podsjetio je Praščević.

On se nada da će ovaj jubilej biti početak nove razvojne faze koja će značiti veći terminal i moderniju prateću infrastrukturu.

“Tako bismo na pravi način odgovorili zahtijevima tržišta i kao integralni dio turističke privrede pružili kompletniju ponudu”, naveo je on.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *