Slatkišima, pivu, koka koli,… cijene veće od 6 do 60 centi

Uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode treba da državnoj kasi u narednoj godini obezbijedi 22,5 miliona eura, prema predlogu programa “Evropa sad, što će izazvati poskupljenje duvanskih proizvoda, slatkiša, dijela alkoholnih pića, sajdera (cider voćnik sok sa alkoholom), gaziranih pića, vode za zaslađivačima, kao i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

Uvoznici i trgovci cigaretama več su “Vijestima” saopštili da bi nakon planiranog povećanja akciza od 1. januara paklica cigareta mogla poskupiti za 28 do 37 centi računajući uticaj povećanja akcize, udio PDV-a na taj iznos akciza, kao i veće marže koje zavise od procenta rasta maloprodajne cijene.

KILOGRAM SLATKIŠA SKUPLJI 60 CENTI

Prema analizi “Vijesti urađenoj u saradnji sa privrednicima iz ovih oblasti, kilogram slatkiša (čokolada, sladoled, bombine i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera) trebalo bi da poskupi za 60 centi, na osnovu uvođenja akcize od 50 centi po kilogramu i PDV-a od 21 odsto na taj iznos.Međutim moguće je da rast cijene ovih proizvoda bude i veći ukoliko trgovci procentualno povećaju maržu.

Na voćne sokove sa udjelom alkohola sajdere, prvi put se uvodi akciza i to 30 eura po hektolitru (100 litara), što je 30 centi po litru, od 1.januara naredne godine. Zbog akcize i uticaja PDV-a cijena ovih proizvoda trebalo bi da bude veća za 36 centi. Predlogom plana predviđeno je da se akciza na ove proizvode od 1. januara 2023. godine poveća na 40 centi po litru.

PIVU VEĆA CIJENA OD 7 DO 12 CENTI

Akciza za pivo se od Nove godine povećava sa pet na šest eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva. Prema informaciji od trgovaca pivom, ovo povećanje akcize, kao i uticaj PDV-a na taj iznos, će izazvati poskupljenje piva za sedam do 12 centi po litru u zavisnosti od procenta alkohola, ali je moguće i da bude više ako trgovci i ugostitelji procentualno povećaju svoje marže.Prema predlogu kojeg je Vlada još na proljeće uputila parlamentu bilo je predviđeno da se akcize za pivo povećaju odmah sa pet na sedam eura, ali su naknadno odlučili da taj rast uvode postepeno.

Prvi put se uvodi akciza na negaziranu i mineralnu vodu sa zaslađivačima, od 15 centi po litru (15 eura po hektolitru), što bi uz uticaj PDV-a, izazvalo poskupljenje od 18 centi. Predlogom se predviđa i da se ova akciza poveća na 25 centi po litru od 1. januara 2023.

(Opširnije u Vijestima)

Check Also

Investicije države u energetski sektor padaju

Investiciona ulaganja države u sektor energetiku koja sprovode Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.