Ovako će izgledati kraj pandemije

Dodajte komentar

Epidemija koronavirusa još će potrajati. Malo je vjerovatno da će Sjedinjene Države, a kamoli svijet, moći u potpunosti da eliminišu koronavirus, piše CNN.

Ali, doći će dan kada više neće biti pandemija, kada slučajevi više neće izmicati kontroli, a bolnice neće biti izložene velikom riziku od pretrpanosti pacijentima, prenosi hrvatski “Index”.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti koronavirus ponašati kao sezonski grip.

Ali, manje je jasno kako i kada će se to dogoditi.

“Ne postoje jasna mjerila koja bi mogla reći da je nešto epidemija ili pandemija. Sve je to u očima posmatrača – i to je dio problema”, kaže za CNN dr Arnold Monto, profesor epidemiologije na Univerzitetu Mičigen i v.d. predsjednika Savjetodavnog odbora za cjepiva i srodne biološke proizvode američke Uprave za hranu i lekove.

“Dakle, sve se ovo ne temelji na pravilima. Obično se temelji na onome što morate učiniti da kontrolišete izbijanje i širenje”, rekao je Monto.

“Ono što je u slučaju epidemije koronavirusa drugačije je da su cjepiva mnogo učinkovitija od onoga što obično vidimo”, dodaje.

Dobra vijest prema Montu je moć vakcine. Loše vijesti dolaze sa sposobnošću virusa da se mijenja i razvija.

“Niko ne može predvidjeti kako bi budućnost kovida 19 mogla izgledati – a pojava varijanti koronavirusa, poput delte, pomaknula je putanju”, rekao je.

“Kako su se pojavile varijante – ja to zovem parada varijanti – sada vidimo mnogo opsežniji prenos i mnogo ujednačenije širenje na globalnom nivou. To otežava proglašenje kraja pandemije”, rekao je Monto.

Endemska faza

Monto i drugi funkcioneri javnog zdravlja predviđaju da bi svijet u budućnosti mogao pratiti širenje SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje kovid 19, na način sličan onome na koji se prati sezonski grip.

“Nemamo pojma hoćemo li vidjeti takav sezonski obrazac sa SARS-CoV-2, ali nas to podsjeća da se većina naših respiratornih virusa počinje ponašati kao sezonski”, rekao je Monto.

“Počinje li se SARS-CoV-2 tako ponašati, ne znamo, ali nam barem daje jedan scenario da bi se mogao početi tako ponašati”, dodaje. Kako kaže, moramo “čekati i vidjeti” kako bismo saznali kako bi mogla izgledati endemska faza koronavirusa.

Endemska znači da bolest ima stalnu prisutnost u populaciji – ali ne utiče na alarmantno velik broj ljudi kao što se obično vidi u pandemiji.

Čak i početkom 2020, dok je pandemija jačala, funkcioneri Svjetske zdravstvene organizacije predvidjeli su da bi novi koronavirus “mogao postati još jedan endemski virus u našim zajednicama” i da nikada neće nestati.

“Kada razmišljate o pandemijama, vi ste u fazi pandemije, a zatim imate fazu usporavanja, zatim imate kontrolnu fazu, a onda se nadamo da ćemo imati eliminaciju, a možda i iskorjenjivanje virusa”, rekao je dr Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

“Nadamo se da ćemo virus smanjiti na toliko male količine da, iako neće biti potpuno eliminisan, neće imati veliki uticaj na javno zdravlje ili na način na koji vodimo svoje živote”, rekao je Fauči.

Dok je američko Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga prošlog mjeseca obnovilo svoju odluku da u Sjedinjenim Državama još uvijek postoji vanredno stanje, savezni zdravstveni funkcioneri već razmišljaju o tome kako izmjeriti kraj pandemije i kako nastaviti pratiti koronavirus nakon što postane endemski.

Izvor: B92/RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *