Bitcoin i ether dostigli nove rekorde

Bitcoin i ether su u ponedjeljak veče dostigli nove istorijske rekorde. Cijena bitcoina u jednom je trenutku porasla iznad 67.700 dolara – nadmašivši prethodni rekord postavljen krajem oktobra – dok je ether po prvi put premašio 4.800 dolara.

Ovi rekordni iznosi dolaze usred šireg rasta na kripto tržištu. Takozvani “ethereum ubice” Solana i Cardano porasli su za 23 posto, odnosno 9 posto u posljednjih sedam dana.

ProShares Bitcoin Strategy ETF, koji je pokrenut u oktobru i prati ugovore o bitcoinima vezanim za buduću cijenu kriptovalute, u ponedjeljak je porastao za više od 8 posto.

Iako je teško povezati kratkoročna kretanja cijena s bilo kojim konkretnim događajem – a grafikoni cijena kriptovaluta često su prepuni volatilnosti – neki analitičari misle da će i bitcoin i ether nastaviti rasti u sedmicama koje su pred nama.

U bilješci iz ponedjeljka, Mikkel Morch, izvršni direktor kripto hedge fonda ARK36, rekao je da se cijena od 70.000 dolara za bitcoin sada “čini neizbježnom”.

Drugi imaju hrabrije projekcije za to kamo ide bitcoin, budući da je JPMorgan nedavno udvostručio svoje predviđanje da će bitcoin dostići 146.000 dolara, s kratkoročnim ciljem cijene od 73.000 dolara za ovu godinu.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.