Apelacioni sud potvrdio stečaj u Uniprom enerdžiju: Nevraćeni zajmovi 2,4 miliona

Dodajte komentar

Vijeće sudija Apelacionog suda Nevenke Popović, Katarine Đurđić i Rama Strikovića odbilo je kao neosnovanu žalbu Uniprom enerdži i potvrdilo raniju odluku Privrednog suda o otvaranju stečaja.

Stečaj u kompaniji u kojoj biznismen i vlasnik Uniproma Veselin Pejović ima 40 odsto udjela, tražio je Solbaj kapital partners (SCP) sa Britanskih Djevičanskih ostrva zbog nevraćenih pozajmica od 2,4 miliona eura sa kamatama.

Žalba

U žalbi Uniprom enerdžija se navodi da je Privredni sud trebalo da se oglasi nenadležnim, jer je ugovorima o pozajmici dogovorena nadležnost suda u Engleskoj te da ih je trebalo tumačiti u skladu sa engleskim zakonom. Tvrde da je sud zanemario da je izvršni postupak, kojim je SCP pokušala da naplati dio duga, obustavljen te da je umjesto da štiti zakonitost postupka, prekršio ugovornu volju stranaka i nezakonito otvorio stečaj.

U izvještaju stečajne upravnice Zorice Šoć se navodi da ova kompanija godinama negativno posluje te da je za tri godine gubitak sa 183,9 hiljada porastao na pola miliona eura. Šoć je uvođenje stečaja ocijenila opravdanim navodeći da ova kompanija tokom prethodnog postupka nijednom radnjom nije pokušala da opovrgne njen izvještaj niti dokaže da je u stanju da nastavi poslovanje. Naprotiv, utvrđeno je da je Uniprom enerdži prezadužen, da je njegova imovina manja od obaveza i da nije u mogućnosti da izmiruje obaveze.

Apelacioni sud je ocijenio ispravnim stav prvostepenog suda koji je utvrdio da potraživanje SCP proizilazi iz ugovora o zajmu te da je zajedničkom izjavom sa početka prošle godine usaglašen dug. Navode Uniprom enerdžija da je mjerodavno englesko pravo, ovaj sud je odbacio ukazujući da je stečajni postupak nezavisan i zaseban u odnosu na parnični i izvršni. Bez uticaja su i navodi žalbe da ni SCP neće moći da se naplati, jer sud utvrđuje ispunjenost uslova za stečaj, ali ne da li će predlagač moći da se naplati.

Ugovori

Novac koji potražuje SCP odnosi se na zajmove po osnovu više ugovora 2018. godine, dok se polovina duga odnosi na pozajmice koje im je u više navrata davala kiparska kompanija Estpro Consulting Associates, a od kojih je SCP preuzela potraživanje.

Uniprom enerdži registrovan je krajem 2017. za nabavku, skladištenje i prodaju prirodnog gasa u komprimovanom i tečnom stanju kojim je snabdijevala Uniprom KAP od kojih je i iznajmila poslovni prostor na 30 godina.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *