Nikad brojnija delegacija iz Crne Gore na najvećoj Tech konferenciji na svijetu – Web Summit

Dodajte komentar

Završena je jedna od najvećih tech konferencija na svijetu – Web Summit, koja se održala od 1-4. novembra u Lisabonu i okupila preko 42.541 učesnika iz 128 zemalja svijeta.

Pored sjajnih svjetskih govornika sastavni dio ove konferencije predstavlja StartUp program koji je ujedinio 1519 startapova i preko 800 investitora. Zahvaljujući Konkursu Glavnog grada Podgorica i ICT klasteru Cortex, sedam StartUp-ova iz Crne Gore imalo je priliku da se predstavi na ovoj sceni u okviru Alpha programa i na taj način poveže sa svjetskim investitorima i partnerima. Osim StartUp-ova učestovali su i predstavnici IT kompanija, izvršni menadžment ICT klastera Cortex, kao i predstavnici Glavnog grada Podgorica – što u krajnjem čini nikad brojniju delegaciju iz Crne Gore od 45 učesnika.

Koliko je učešće na jednoj ovakvoj konferenciji važno za StartUp-ove iz Crne Gore i sa kojim idejama su se predstavili na svjetskoj StartUp sceni pogledajte nastavku:

Flourish predstavlja aplikaciju koja je zapravo asistent za razvoj emocionalne inteligencije. Svoje utiske sa Web Summita podijelila je Jasna Pejović iz Digitalne Akademije, koja je bila i više nego oduševljena atmosferom, a već prvog dana ostvarili su kontakte sa investitorima te očekuju potencijalnu investiciju koja će pomoći razvoju ove aplikacije.

Contract Intelligence Platforma, koja dolazi od tima iz Uhura Solutions, rješava problem obimne papirologije i ugovora. Uz ovu platformu stiče se mogućnost pametnog čitanja ugovora i potpuno nova organizacija dokumentacije. Već iskusan tim iz StartUp svijeta smatra da im je učešće veoma značajno na ovakvom događaju jer im može pomoći u unapređenju prodaje.

StartUp 3 Hills Studio razvija platformu koja će vršiti edukaciji za Gaming Development i Game Design, organizovati eSports turnire i Discord događaje. Ućešćem na Web Summit-u željeli su da doprinesu promociji Crne Gore kao značajnoj zemlji za Gaming ulaganja i ucrtavanju Crne Gore na mapi Gaming industrije.

Chargegate je all-in-one aplikacija za jednostavno punjenje električnih vozila. Ova platforma nudi prednosti korisnicima električnih vozila i provajderima punilica. Korisnici će putem mobilne aplikacije obavljati jednostavno plaćanje i korišćenje električnih punilica, dok se provajderima obezbjeđuju jeftinije punilice za masovnu upotrebu. Sjajne utiske podijelio je tim iz Logate koji radi na razvoju ove aplikacije.

Knap dizajn je alat koji smanjuje troškove razvoja proizvoda kroz ubrzanje procesa kreiranja prototipa visoke vjernosti. Milica koja je dio ovog tima smatra da je učešće na Web Summitu sjajna prilika za sve StartUpove kako bi se Crna Gora našla na svjetskoj mapi kao značajna IT destinacija.

Clockwork with Briefcase je zanimljiva električna društvena igra, koja je zbog svog dizajna prototipa privukla pažnju mnogih na ovom svjetskom događaju. Nakon šest godina rada predstavnici Startup-a su spremni za proizvodnju a kakvi su dalji planovi pogledajte u video zapisu.

Profit App mobilna aplikacija sa opcijom za instant Cashback i prenos novca sa Loyalty Management sistemom predstavila se svjetskim investitorima, a tim ovog StartUpa je uspio i da razmjena iskustva sa drugim sličnim StartUp-ma koji su učestovali na Web Summitu.

Dok su StartUp timovi prezentovali svoje ideje, predstavnici klastera, IT zajednice i Glavnog grada Podgorica povezivali su se sa brojnim svjetskim kompanijama i potencijalnim investitora, koji mogu pomoći u ostvarivanju valorizacije IT potencijala Crne Gore

“Učešće klastera i IT kompanija na međunarodnim sajmovima i konferencijama je nezamjenjiva premisa istinskog uspjeha i izgradnje kvalitetnih ljudskih i institucionalnih resursa.” navodi se u izjavi predsjednice Upravnog odbora ICT klastera Cortex, Sanje Gardašević.

Iz ICT Cortex-a su poručili da vjeruju da je ovo početak podrške StartUp-ovima u Crnoj Gori i da će sa partnerima uspjeti da naredne godine crnogorska delegacija bude još brojnija. Posebnu zahvalnost ukazuju Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis koji je obezbijedio učešće tima izvršnog menadžmenta klastera, kao i Glavnom gradu Podgorica koji je podržao inicijativu za podršku sedam StartUp-ova iz Crne Gore da budu dio najveće tech konferencije na svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *