Nakon socijalnih partnera i građana, EVROPA SAD dobila pozitivne ocjene u EU,  na redu poslanici

Ministar ekonomskog razvoja i Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Jakov Milatović i Milojko Spajić sastali su se danas u Briselu sa evropskim komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem. Tokom sastanka našoj delegaciji je upućena snažna poruka podrške za razvojne projekte naše zemlje koji između ostalog obuhvataju jednu od ključnih  reformi u Crnoj Gori, EVROPA SAD, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni je pohvalio napore Crne Gore u pogledu stabilizacije javnih finasija. On je kazao da je bio veliki izazov za vlasti u Crnoj Gori da adekvatno odgovore padu ekonomske aktivnosti koji je bio najveći u Evropi za 2020. godinu i apostrofirao značaj mjera podrške koji je Vlada Crne Gore usvojila kao pomoć privredi i građanima, što je itekako uticalo na oporavak turističke privrede. Komesar je takođe iskazao podršku Vladi Crne Gore na putu evropskih integracija

“Posjetu Briselu smo započeli sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Italije i sadašnjim komesarom za ekonomiju u okviru Evropske komisije, gospodinom Paolom Đentilonijem. Bio je jako zadovoljan sa dostignućima koje smo mu prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo. Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program EVROPA SAD i dobili smo snažnu podršku”, izjavio je Milatović nakon sastanka.

U toku razgovora ministar Spajić je komesara upoznao sa programom EVROPA SAD čiji je cilj da kroz set poreskih politika obezbijedi dominaciju socijalne pravde i bolji životni standard svih građana Crne Gore.

“Projekat EVROPA SAD je dobio podršku od komesara Đentilonija i drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari, kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata. Vraćamo se u Crnu Goru sa nekim konkretnim stvarima iz Brisela”, izjavio je Spajić nakon sastanka.

Kako je naveo, dobili su pohvale i za pristup u pravljenju političkog konsenzusa oko ovog pitanja.

“Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora može okupiti, sa različitih političkih spektruma i mislimo da je dobra prilika da se desi presedan koji se i desio tokom sjednice Socijalnog savjeta, gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede, a  koji su zajedno podržali ovaj program. Nadamo se da će parlamentarci sa svih strana podržati program EVROPA SAD i mislimo da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji”, izjavio je Spajić.

Prenoseći utiske sa sastanka, Spajić je naglasio i da su građani Crne Gore veoma zadovoljni zbog najavljenih reformi i da u stalnoj komunikaciji cijeli njegov tim dobija veliku podršku. Prema riječima Spajića, upravo građanima i parlamentarnoj većini se šalje snažna poruka koju ne smiju ignorisati, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osim ovog, ministri Milatović i Spajić će održati niz veoma značajnih sastanaka sa predstavnicima evropskih institucija na kojima će se razgovarati o planu budućeg razvoja Crne Gore, a koji za cilj imaju usklađivanje potencijala naše zemlje sa životnim standardom građana.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.