Kako od startup ideje napraviti uspješnu biznis priču spremnu za tržište

Dodajte komentar

Ostala su još dva dana za apliciranje za drugu generaciju „BoostMeUp” predakceleracijskog programa. Kreativci, inovatori, preduzetnici i kompanije udruženi u timove svoje startup ideje mogu prijaviti do 10. novembra 2021. godine popunjavajući obrazac na sajtu www.boostmeup.me.

BoostMeUp je nacionalna platforma koja služi za razvoj i lansiranje crnogorskih startup-ova. Program će najboljim timovima omogućiti da svoju ideju kroz nekoliko faza i uz eksperte iz različitih oblasti, razrade i pripreme za uspjeh na globalnom tržištu; a benefiti za učesnike biće i ekspertska podrška, novčana nagrada u iznosu od po 6000 eura za svih šest timova, kao i biznis put u SAD.

Bootcamp za učesnike

Nakon prikupljanja prijava, biće odabrano do 20 projekata koji će učestvovati na četvorodnevnom Bootcampu u okviru kog će timovi prisustvovati radionicama, meetup-ovima, predavanjima, grupno i individualno raditi sa mentorima.

Šest modula edukacije za 6 najboljih timova

Odabranih šest ekipa iz Bootcampa proći će kroz petomjesečni program obuka u okviru kojih će savladati šest modula:

  • Razvoj biznis modela. Individualni rad sa timovima na prepoznavanju elemenata potrebnih za izradu biznis modela;
  • Marketing istraživanje i analiza tržišta. Priprema dokumenta Strategija razvoja tržišta sa akcionim planom;
  • Razvoj tehnologije i prototipiranje. Rad na osnovama izrade hardverskog i softverskog dijela i testiranju prototipa;
  • Zaštita intelektualne svojine. Priprema dokumenta Strategija zaštite prava intelektualne svojine sa akcionim planom;
  • Pitching vještine. Priprema trominutnog pitch-a na engleskom jeziku i drugih oblika prezentacije ideje u cilju prezentacije pred potencijalnim partnerima, investitorima, finansijerima;
  • Finansijski menadžment. Identifikovanje svis dostupnih modela finansiranja dostupnih za aplikante.

Finansijska i ekspertska podrška

Svih 6 timova dobiće finansijsku podršku u iznosu od po 6.000 eura. Poseban kvalitet programa i ove godine čine međunarodni, regionalni i nacionalni mentori: Tanja Senekovič (Slovenija), Petra Karanikić (Hrvatska), Vladimir Nedović (Holandija), dr Nedeljko Milosavljević i dr Đorđe Ćelić (Srbija), Darko Ivanović (Crna Gora) i drugi.

Veliko finale i putovanje u SAD

Na samom završetku programa, za projekte koji uspješno prođu module slijedi finale: Montenegro Pitching Competition na kom će stručni žiri izabrati pobjednike programa – tri najuspješnije ideje. Specijalna nagrada za najbolje biće putovanje u SAD tj. mogućnost predstavljanja ideja potencijalnim investitorima, koji obezbjeđuje startup inkubator Digital Den, kao jedan od partnera projekta.

Program u potpunosti usklađen sa prioritetima S3 nacionalne strategije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.

Nosilac programa je Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom. Program sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, dok je kompanija Rakuten Viber zvanični partner programa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *