Da li je Evergrande zapravo već bankrotirao?

Dodajte komentar

Dok se Evergrande muči sa isplatama kamata, i zbog toga rasprodaje korporativne privatne avione, luksuzne nekretnine i djelove svog poslovnog carstva, jedan njemački finansijski analitičar tvrdi da trenutno svjedočimo prikrivanju monumentalnih razmjera.

Kreditni analitičar Marko Mecler je u više navrata istakao da je skeptičan po pitanju niza medijskih izvještaja koji se pozivaju na anonimne izvore koji redom tvrde da je Evergrande uspio da ispoštuje rokove za isplatu kamata na obveznice, piše portal Asiamarkets.

– Činjenica da ne postoje potvrde o prijemu uplate iz bilo kog zvaničnog izvora i da se izvori tretiraju na tako netransparentan način izaziva zabrinutost, rekao je Mecler u intervjuu za njemački magazin Menadžer.

O čemu to Mecler priča?

Pogledajmo kako su do sada, putem finansijskih medija, stizale informacije o Evergrandeovim rokovima za otplatu kamata na obveznice.

Svaki rok je podigao veliku zabrinutost na globalnim tržištima kako se približavao, i ta velika zabrinutost je ubrzo nestajala kada su objavljivane vesti da je rok ispoštovan “za dlaku”.

Melcer kaže da je uradio svoj domaći zadatak i da se uprkos raspitivanju kod brojnih investitora, još nije sreo sa potvrdnom informacijom o naplati ni jedne od ovih kamata.

– Evergrande i Sitibank nisu ni jednom zvanično potvrdili uplatu 83 miliona duga do sada. Pitali smo mnoge investitore koje poznajemo i niko nam nije ništa potvrdio, kaže Melcer.

– Jedini izvor, na kog se poziva i Njujork Tajms i drugi mediji, navodno anonimni čovjek iz bankarskog sektora se redovno javlja nekoliko sati prije isteka roka i kaže da je dobio uplatu, nastavlja on.

Da li je Evergrande bankrotirao?

U zakonskom smislu Evergrande nije bankrotirao, niti portal AsiaMarkets tvrdi da se akcijama ove kompanije trguje dok je ona insolventna. Ipak, bivši direktor Fič Rejtingsa, Mecler, kaže da vjeruje da je bankrot u punom jeku u toj kompaniji.

– Evergrande i Sitibank, nisu zvanično potvrdili ni jednu uplatu čak iako je prošlo više od 30 dana od posljednjeg roka, kaže Melcer i dodaje da postoje ozbiljni razlozi za sumnju da je taj novac uopšte uplaćen bilo kome osim individualnim kreditorima nekih ofšor obveznica koje je kompanija kupovala.

– Po našem mišljenju, to očigledno znači da je Evergrande uveliko bankrotirao, Ovo znači i da su sve ostale obveznice tehnički već sada neispunjene obaveze. To znači i da investitori tehnički mogu vueliko da podnesu zahtjev za stečaj, nastavlja Melcer i zaključuje da ako Evergrande ikada bude likvidiran, moći će da isplate samo 5 odsto ukupnih obaveza.

Šta još treba da isplate?

Ako je Melcerova teorija tačna, u narednom periodu ćemo osjetiti još veća talasanja na globalnim tržištima.

Već u srijedu 10. novembra ističe grejs period za isplatu kamata, na 3 američke obveznice, ukupne vrijednosti 148,2 miliona dolara. Isti grejs period su imali i za plaćanja na dan 24. oktobra i juče 06. novembra. Ukupno Evergrande je trebao da izdvoji oko 317,5 miliona dolara.

(Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *