Berkshire Hathaway: Dobit pala, ali ima rekordne količine gotovine

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta saopštio je da su poremećaji u globalnom lancu snabdijevanja zauzdali njegovu sposobnost generisanja dobiti, dok su rastuće cijene dionica doveli do toga da proda neke dionice i poveća svoju gotovinu na rekordan nivo.

Operativna dobit porasla je za 18 posto, ali je iznevjerila predviđanja analitičara, budući da je ponovni porast slučajeva COVID-19 podstaknut varijantom koronavirusa Delta prouzrokovao nestašicu robe i smanjio potrošnju potrošača, dok su štete od uragana Ida i evropskih poplava povećale gubitke kod osiguravača automobila Geico. i druge jedinice osiguranja.

Neto prihod je u međuvremenu pao za 66%, odražavajući niže dobitke od dionica kao što su Apple Inc i Bank of America Corp.

Berkshire je otkupio 7,6 milijardi dolara vlastitih dionica u trećem tromjesečju i 20,2 milijarde dolara ove godine, jer su rastuća tržišta dionica učinila kupovinu cijelih kompanija sve skupljim.

Otkupi, za koje se činilo da se nastavljaju u oktobru, sugerišu da Buffett, 91-godišnji milijarder, vidi veću vrijednost u svom vlastitom konglomeratu u Omahi, Nebraska, čije poslovanje uključuje željeznicu BNSF i istoimenu energetsku jedinicu.

“Jedna od velikih salonskih prognoza jeste šta je Berkshireova sljedeća velika akvizicija”, rekla je Cathy Seifert, analitičarka CFRA Research-a s ocjenom “držati” na Berkshireu.

“Mislim da smo to upravo vidjeli: otkupio je 20 milijardi dolara vlastitih dionica.”

Berkshire je takođe bio neto prodavac dionica i prodao je oko 2 milijarde dolara više dionica nego što je kupio u tromjesečju. Septembar je završio sa 149,2 milijarde dolara u gotovini i ekvivalentima.

“Sigurno se nadam da će biti još otkupa, jer nema puno dokaza o ulaganju kapitala”, rekao je Jim Shanahan, analitičar Edward Jones & Co koji Berkshireu dodjeljuje preporuku “kupiti”.

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *