NLB će isplatiti dodatnih 67,4 miliona eura dividendi

Na Glavnoj skupštini sredinom decembra dioničari NLB-a odlučiće na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da banka ove godine isplati još 67,4 miliona eura dividende. 3,37 eura bruto po dionici, “budući da je istekla odluka Banke Slovenije kojom je ograničena isplata dividende”. Isplata je zakazana za 24. decembra.

Kako se navodi u saopštenju NLB-a, dioničari će 16. decembra odlučiti o dodatnoj raspodjeli dobiti za prošlu godinu u iznosu od 317,2 miliona eura. Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu da se dioničarima NLB-a ove godine isplati 67,4 miliona eura raspodjele dobiti u obliku dividende, dok je 249,8 miliona eura ostalo neraspoređeno i predstavlja zadržanu dobit.

Prvi dio dividende u iznosu od 12 miliona eura isplaćen je vlasnicima dionica NLB-a 22. juna, a drugi dio u iznosu od 12,8 miliona eura 18. oktobra. Ukoliko predlog dodatne raspodjele prošlogodišnje raspodjele dobiti dobije dovoljnu podršku dioničara, NLB će ove godine dioničarima isplatiti ukupno 92,2 miliona eura dividende, čime će “potvrđivati uspješno sprovođenje poslovne strategije banke”, prenosi SEEbiz. eu

“Ambicija banke ostaje da ukupna isplata dividende dioničarima u razdoblju 2021.-2023. bude veća od 300 miliona eura, dok bi banka zadržala potencijal za budući rast poslovanja uz visoku dividendu”, dodaju iz NLB-a.

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *