Dizel od ponedjeljka jeftiniji za dva centa?

Dodajte komentar

Cijene goriva od ponedjeljka bi konačno nakon 14 poskupljenje od početka godine trebalo da budu niže. Prema jučerašnjim kalkulacijama eurodizel i lož ulje će najvjerovatnije pojeftiniti za po dva centa, dok bi cijene dvije vrste benzina ostale na istom, pišu Vijesti.

Tako da će nova cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije biti 1,32 eura a lož ulja 1,29 eura. Cijena eurosupera 98 bi ostala na 1,50 eura, a eurosupera 95 na 1,46 eura.

U odnosu na prije dvije sedmice kada je rađeno prethodno usaglašavanje cijena naftnih derivata, desilo se nekoliko međunarodnih događaja koji su uticali na blagi pad cijena sirove nafta.

Nakon što je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) donijela odluku da vrlo postepeno povećava proizvodnju, reagovao je predsjednik SAD-a Džozef Bajden koji je tražio da se proizvodnja hitno i značajno poveća kako bi se rashladilo ugrijano tržište naftnih derivata i rekordne cijene. Nakon toga je tržište reagovalo sa blagim padom cijena očekujući da će OPEC povećati proizvodnju.

Međutim, OPEC je preksinoć, prije svih Saudijska Arabija, odbio ovaj zahtjev navodeći da će tek u decembru imati rast proiozvodnje i to ne onaj koji je Bajdan tražio, već samo djelimično za još oko 200 hiljada barela dnevno. To je juče uticalo na blagi rast cijena sirove nafte, ali su one ostale ipak niže u odnosu na dane nakon Bajdenovog pisma.

OPEC je svoj stav da postepeno povećavaju proizvodnju obrazložio time da još nije izvjestan oporavak ekonomije usljed pandemije COVID-19, kao i da ne žele da rizikuju da povećaju proizvodnju a da se desi novo usporavanje ekonomije kao prije godinu i po kada je barel koštao jedan dolar. Jučerašnja cijena na međunarodnim tržištima bila je oko 81 dolar za barel.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *