Neto dobit Intesa Sanpaolo u trećem kvartalu iznosila 983 miliona eura

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o većim prihodima i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući povećanju prihoda od naknada i provizija i prepolovljenim rezervacijama za gubitke po zajmovima.

Neto dobit Intesa Sanpaolo u trećem tromjesečju tako je iznosila 983 miliona eura, što je povećanje od 80 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, kada je iznosila 546 miliona nakon što je isključen provizoran negativan goodwill generisan akvizicijom UBI Banke.

Operativni prihodi iznosili su 5,092 milijarde eura i bili su za sedam posto veći nego u trećem tromjesečju lani, pokazao je poslovni izveštaj objavljen u srijedu.

Neto prihodi od naknada i provizija pritom su uvećani 8,3 posto, na 2,325 milijardi eura, što se pripisuje robusnom komercijalnom bankarstvu i aktivnostima upravljanja imovinom u mesecima nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

Neto kamatni prihodi istodobno su smanjeni 6,1 posto, na 1,99 milijardi eura, odražavajući okruženje negativnih kamatnih stopa, žestoku konkurenciju i usporavanje rasta kredita u Italiji.

Izvještaj takođe pokazuje da su rezervacije za gubitke po zajmovima smanjene za 44 posto, na 543 miliona. U trećem prošlogodišnjem kvartalu iznosile su 972 miliona eura, a gotovo polovina iznosa rezervisana za očekivane negativne posljedice pandemije covida-19.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci neto dobit dosegnula je četiri milijarde eura i bila za 28,7 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosila 3,11 milijardi eura, nakon što se isključio provizoran negativan goodwill generisan u trećem pro[logodi[njem kvartalu akvizicijom UBI Banke

Intesa sada očekuje da će 2021. zaključiti s neto dobiti većom od četiri milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *