Credit Suisse će uložiti tri milijarde dolara u privatne banke

Dodajte komentar

Iz kompanije Credit Suisse Group AG saopšteno je da će izaći iz poslovanja vezanog za investicione fondove, te da će svoja sredstva preusmjeriti ka upraviljanju kapitalom i tako podvući crtu nakon burne godine.

Credit Suisse prekida sa glavnim aktivnostima na berzi nakon implozije u porodičnoj kancelariji Bila Vanga (Bill Hwang), koja je banku koštala milijarde dolara. Plan joj je da sredstva u iznosu od tri milijarde dolara usmjeri ka privatnim bankama.

Ovaj švajcarski zajmodavac takođe pojednostavljuje strukturu dijeleći je na četiri jedinice, uključujući jednu u kojoj je grupisano poslovanje vezano za upravu kapitala, piše Bloomberg.

Predsjedavajući u upravnom odboru banke Antonio Horta Osario proveo je poslednjih šjest mjeseci revidirajući cjelokupno poslovanje Credit Suisse grupe nakon katastrofalnih gubitaka profita koji se broje u milijardama, a koji su banku doveli u krizu i uzrokovao smenu uprave.

Vrijednost akcija Credit Suisse banke je varirala između dobitaka i gubitaka na jutarnjem trgovanju u Cirihu jer su investitori pokušavali da predvide pravac budućeg poslovanja banke. Trgovalo se po malo izmijenjenoj cijeni od 9,89 franaka.

Credit Suiss sada ima cilj da prinos na materijalni kapital bude veći od deset odsto do 2024. godine. Takođe, banka planira da 25 odsto profita distribuira u 2022. godini, nakon suspenzije ponovnog otkupa akcija ranije u toku ove godine.

U trećem kvartalu jedino na šta ova banka može da ukaže je napredak u nekoliko poslova koje planira da postavi kao prioritet. Prihod od konsultantskih usluga je utrostručen u odnosu na 2020. godinu, jer je Credit Suisse iskoristila nevjerovatan rast M&A aktivnosti, čime je svom budžetu dodala gotovo pet milijardi u Aziji, piše Biznis.rs.

Promene koje uvodi Horta Osario su prvi pokušaj revitalizacije poslovanja ove banke. Od kada je preuzeo ulogu predsjednika u upravnom odboru, njegov rad je usmjeren rekonstrukciju odeljenja Uprave za rizike.

Kako je izjavio Horta Osario, to je srž njegovih akcija, koje bi trebalo da ukažu na važnost odgovornosti i nadležnosti. Nova strategija bi trebalo da dovede do stabilnog rasta, manjih rizika i dugoročne vrijednosti za sve ključne investitore.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *