U tri projekta u Tivtu investitori uložili 54 miliona

Dodajte komentar

Prema podacima Vlade, u tri velika turistička projekta koja strani investitori grade na području opštine Tivat Luštica bej, Porto Montenegro za šest mjeseci ove godine uloženo je ukupno 53,9 miliona. Riječ je o projektima Luštica Bay, Porto Montenegro i Plavi Horizonti.

Najviše novca 27,2 miliona eura od 1. januara do 30. juna uloženo je u projekat Luštica Bay, kogji gradi egipatsko-švajcarska kompanija “Orascom Development”, pišu Vijesti.

Investitori nautičko-turistčkog resorta Porto Montenegro u Tivtu iz kompanije ICD iz Dubaija su u dalji razvoj tog projekta uložili 23,8 miliona eura, dok je u projekat izgradnje turističkog rizorta Plavi horizont koji je u vlasništvu katarskog državnog investicionog fonda Qatari Diar, investirano 2,9 miliona eura.

Ovi podaci su sadržani u Vladinoj “Informaciji o realizaciji prioritenih projekata iz oblasti turizma za period januar-jun 2021”.

Sve ove podatke,međutim, treba uzeti sa velikom rezervom iz dva razloga- sve cifre o ulaganjima dobijene su od investitora, bez da ih je provjerilio i verifikovalo neko nezavisno tijelo koje bi trebalo da u ime države prati realizaciju ovih investicionih projekata, a drugi razlog je to što investitori u ukupna ulaganja u realizaciju projekata koje su započeli u Crnoj Gori, uračunavaju i uobičajene operativne troškove kompanija u smislu zarada, poreza i doprinosa i režijskih troškova.

Ovakvim sabiranjem “kruški i jabuka” investitori godinama “naduvavaju” ukupne iznose svojih ulaganja, a sve dosadašnje vlade su prihvatile da tako javnosti prezentuju sliku o investicionim rezultatima u državi i svjesno je iskrivljavaju, sabirajući ono što su zaista prava ulaganja u gradnju novih turističlkih objekata i infrastrukture sa onim što su operativni troškovi poslovanja.

Da sa ovim načinom obračuna iznosa stranih direktnih investicija nešto nije u redu, pokazuje i podatak iz najnovije Vladine informacije o navodnim ulaganjima od 2,9 miliona u realizaciju projekta Qatari Diara na Plavom horizontu.

U atraktivnoj uvali Pržna koju je prije 12 godina Qatari Diar kupio od tivatskog HTP-a “Primorje”, već godinama nije sagrađen nijedan novi, čak ni privremeni objekat u funkciji plažnih usluga na ovom, jednom od najljepših kupališta u Crnoj Gori, a kamoli da je počela gradnja dugo obećavanog velikog hotela sa pet zvjezdica i luksuznih turističkih vila.

U kompaniji “Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro” koja je osnovana da realizuje ovaj, kako je najavljivano, 270 milionaa vrijedan projekat, trenutno je zaposlena jedna osoba. Vlada je 2015.godine ovoj kompaniji dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova, a od 2018. i pet građevinskih dozvola za izgradnju čitavog novog rizorta. Investitor nije započeo gradnj, nijednog od tih objekata, a važenje izdatih građevinskih dozvola je, kako i Vlada konstatuje, isteklo.

U Informaciji piše da su u decembru2019. izdate ssaglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje za objekat FF/Plažni bar i rezidencijalnu vilu RL1, za koje se očekuje skora prijava gradnje, te da je u aprilu ove godine sa Morskim dobrom potpisan aneks ugovora za zakup plaže za ovu godinu idaje ona bila u funkciji.

U Porto Montenegro i Lušticu do sada uloženo više od milijarde

Kada je u pitanju Luštica Bay navodi se da je za prvih šest mjeseci ove godine izgrađeno više novih vila, da je pripremljena projektna dokumentacija za početak izgradnje drugog po redu hotela u tom rizortu, da je završena druga i treća faza u prvoj od dvije marine i da su nastavljeni brojni infrastrukturni radovi, kao i pripreme za izgradnju pomorskog Graničnog prelaza i instalacije za snabdijevanje jahti gorivom na rtu Tri krsta.

Prema podacima Orascoma, od 2009. do sada u projekat su uložena 293 miliona eura, a trenutno je zaposlen 361 radnik, od čega 69 stranih i 292 crnogorska državljanina. Za razne usluge održavanja ta kompanija tokom godine zapošljava i dodatnih 300 radnika, a za izvođenje građevinskih radova još 350 do 400 radnika.

U Porto Montenegru je prema Vladinoj informaciji, u prvom polugodištu započeta izgradnja novog krila nazvanog “Boka Place”, sa novim hotelom “Siro”.Prema podacima koje jeslao investitor Vlada konstatuje da je od početka projekta 2007. do sada uloženo 754 miliona. Angažovan je 501 zaposleni, od čega su 387 crnogorski, a 114 strani državljani.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *