Trgovci žele da rade nedjeljom, ali ne i da povećaju dnevnicu

Dodajte komentar

Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata su Skupštini uputili prijedlog da izmjenama zakona produži Opšti kolektivni ugovor, jer bi u suprotnom bio ugrožen status više desetina hiljada radnika, piše Pobjeda.

Oni su juče na zajedničkoj konferenciji za novinare optužili Uniju poslodavaca da je opstruirala dogovor o zaključenju novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) iako su sve bili dogovorili još u julu.

Kako su naglasili Skupštini su proslijedili prijedlog izmjena Zakona o radu kako bi se važenje OKU-a produžilo do kraja naredne godine, i kako bi se uskladio sa novim pravnim institutima poput pripravnosti i dvokratnog rada i uvećanja dnevnice za one koji rade nedjeljom.

Generalni sekratar SSCG Duško Zarubica je kazao da je opstrukcija Unije poslodavaca nastupila izgleda na nagovor velikih trgovaca, koji žele da rade nedjeljom.

“Sada imamo situaciju da nemamo zaključen novi OKU a da postojeći ističe. Opšti kolektivni ugovor je osnovni garant radničkih prava svim zaposlenim, posebne kolektivne ugovore nemaju sve djelatnosti”, kazao je Zarubica, dodajući da je velikim trgovcima, koji inače ne rade nedjeljom, sporno što je traženo povećanje dnevnica za 100 odsto za one koji rade nedjeljom.

Ako se ne produži Opšti kolektivni ugovor po riječima Zarubice to bi ugrozilo na desetine hiljada radnika, a između ostalog i plan „Evropa sad“.

Generalni sekratar USSCG Srđa Keković ističe da je prije dvije godine sa Vladom i poslodavcima potpisan Sporazum o dostojanstvenom radu, kojeg poslodavci na ovaj način krše.

“Zbog nedostojanstvenih uslova rada mladi nam odlaze iz Crne Gore, neće imati ko da radi. U anketi koju smo nedavno prezentovali više od polovine zaposlenih nema stabilne ugovore o radu, 33 odsto radi u sivoj zoni, 40,9 odsto ne dobija naknadu za prekovremeni rad, 30,3 odsto je prijavljeno na zaradu manju od stvarne… Zaposleni u Crnoj Gori prosječno imaju godišnji odmor sedam dana kraći od zakonskog minimuma… Mi govorimo o 21. vijeku. Poslodavci ne žele da prave benefite za svoje zaposlene”, kazao je Keković.

On je izrazio očekivanja da će dobiti podršku Skupštine za predložene izmjene Zakona o radu i produženje Opšteg kolektivnog ugovora, kao i da su spremni da razgovaraju sa svim poslaničkim klubovima.

Red je da se radnicima koji rade nedjeljom uvećaju dnevnice

Zarubica je istakao da za one radnike koji rade nedjeljom kao i za poslodavce iz drugih oblasti koji su sami odlučili da rade nedjeljom zbog uvećanja svog profita red je da mali dio tog profita daju radnicima kroz uvećanu dnevnicu.

“Prema Zakonu o radu nedjelja je po pravilu neradni dan i ne mogu da postoje samo neki izuzeci, kao i da je red da se tim radnicima koji ne mogu da koriste vikend sa svojom porodicom omogući uvećanje dnevnice”, kazao je Zarubica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *