Nikolić: Pekarska industrija na koljenima, mora doći do korekcije cijene hljeba

Dodajte komentar

Cijene osnovnih namirnica, ulja, šećera, brašna, svakodnevno rastu, što je s obzirom na “zamrznutu” cijenu hljeba, pekarsku industriju bacilo na koljena, kazao je za Dnevne zamjenik predsjednika Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda Vesko Nikolić.

Sa trenutnim parametrima na tržištu svjesno rade sa gubitkom i zato, kako ističe, narednih dana očekuju sastanak sa predstavnicima vlasti, kako bi se precizirale mjere kojima bi pitanje pekarske industrije bilo riješeno.

Do sada, kako navodi, nijesu dobili zvaničan odgovor, ali im je rečeno da nadležni rade na donošenju određenih mjera.

Nikolić podsjeća da je početkom oktobra u prostorijama Privredne komore održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika PKCG, kada su predstavnici pekarskih proizvođača predstavili svoje predloge rješenja.

„Mi smo kao Grupacija pekarskih proizvođača, prvenstveno industrijskih pekara, dostavili naše predloge u vidu: ukidanja uredbe i slobodno formiranje cijena hljeba na bazi zakona ponude i tražnje ili izmjena Uredbe u dijelu realnih i održivih proizvođačkih i maloprodajnih cijena. Ukoliko se Vlada opredijeli da zadrži Uredbu do kraja godine, da donese set mjera pomoći proizvođačima pekarskih proizvoda kao što su: ukidanje poreza na pekarske proizvode, smanjenje akciza na goriva, subvencije na električnu energiju, subvencije po vekni hljeba ili kilogram brašna i druge moguće mjere podrške koje joj stoje na usluzi“, istakao je Nikolić.

Cijena pšenice od avgusta porasla 60 odsto

Da je situacija u međuvremenu postala alarmantna, pokazuju podaci da su trenutne cijene pšenice na tržištu od 250 do 260 eura po toni, što je, navodi Nikolić, preko 60 odsto veća cijena od cijene iz avgusta.

„U trenutku donošenja Uredbe, cijena brašna je bila 300 eura/toni, danas je preko 400 eura/toni. Pekari su tokom razgovora u avgustu predočili proizvođačke kalkulacije sa cijenom od 0,46 eura po vekni od 500 gr, ali su na osnovu zajedničkog dogovora svih u lancu prihvatili da vrate cijenu na 0,42 eura/vekna sa PDV-om, a da maloprodajna cijena vekne bude 0,50 eura.

Napominjemo da je tada brašno bilo 300 eura/tona, a sada je preko 400 eura/tona. Povećanje je oko 35% sa tendencijom da i dalje raste sigurno za 15-20% u narednom periodu. Pekari sa ovim parametrima i sa ovom cijenom, ponavljam, svjesno rade sa gubitkom, zato mi insistiramo na brzom rješavanju problema“, naglašava Nikolić.

On smatra da je svaki dan bez dogovora i rješenja gubitak za pekarsku proizvodnju, te očekuje u narednih nekoliko dana konačan stav sva tri ministarstva u kom pravcu njihovo rješenje treba da ide.

„Na osnovu trenutnih parametara cijena ulaznih sirovina i energenata definitivno mora doći do korekcije cijena pekarskih proizvoda, osim ako Vlada raznim setom mjera podrške proizvođacima ne želi da zadrži postojeću Uredbu do kraja godine, sagledavajući platežnu moć potrošača, što mi kao društveno odgovorni proizvođači cijenimo i poštujemo“, kazao je Nikolić.

Uvjeren je da su svi svjesni u kojoj se situaciji pekari nalaze, da do dogovora mora doći, a da u protivnom slijedi gašenje pekarske proizvodnje.

„Mislim da to nikome nije cilj. Ministarstva su i do sada pokazala dozu razumijevanja za naše probleme, rješenja postoje u otvorenom razgovoru, a nas imaju kao pouzdanog partnera za korektan dogovor“, zaključuje Nikolić.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *