Kostićeva AIK banka kupuje Sberbanku u više zemalja regiona

„Sberbanka Evropa“ postigla je dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u istočnoj i centralnoj Evropi, saopštila je pres-služba banke.

Ukupna vrijednost ugovora je oko 500 miliona eura, a prodaju se ćerke-banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Kako se navodi, ugovor je potpisa sa kompanijama „AIK Banka a.d. Beograd“ , „Gorenjska banka d.d. Kranj“ i „Agri Europe Cyprus Limited“.

Ukupna aktiva tih banaka iznosi 7,329 milijardi eura. Radi se o 162 podružnice i 600.000 klijenata. Očekuje se da ugovor bude odobren 2022. godine, prenose beogradski mediji.

Kako objašnjavaju u banci, donijeta je odluka da se smanji prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se usredsrijedili na nova tržišta i nove biznis modele.

Po postojećem modelu u sklopu „Sberbanka Evropa“ nastavlja da radi samo „Sberbanka Češka“.

AIK banka je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta, saopšteno je večeras.

Ta transakcija je dio zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde eura.

Predsjednica Izvršnog odobra AIK banke Jelena Galić rekla je da, poslije uspješno realizovanog preuzimanja Alfa banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK banke, ali i svojevrsnu potvrdu njenog dosadašnjeg poslovanja.

„Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galić.

Poslije realizaciji procesa akvizicije Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi eura.

Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tijela, navodi se u saopštenju AIK banke, koja posluje u okviru MK Grupe biznismena Miodraga Kostića.

AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sjedištem u Beogradu i tradicijom od 45 godina, a od 2019. godine postaje prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Predstavlja jednu od vodećih finansijskih institucija u regionu, sa kompletnom ponudom finansijskih rešenja za privredu i stanovništvo, širokom mrežom filijala i naprednim digitalnim proizvodima, saopšteno je.

Banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 2,1 milijarde eura i depozite od 1,7 milijardi eura.

(Sputnik)

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.