EBRD povečala prognozu rasta crnogorske ekonomije na 12,3 odsto

Dodajte komentar

Snažan oporavak nakon strmoglavog pada tokom 2020, ali neizvjesnost ipak ostaje

Očekuje se da će ekonomija Crne Gore porasti za 12.3 procenata tokom 2021.godine, kaže se u najnovijoj makroekonomskoj prognozi Regionalni ekonomski izgledi, koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila danas.

Nakon usporenog starta, ekonomija je doživjela snažan oporavak u odnosu na prošlu godinu u dijelu domaće i eksterne tražnje. Turizam je tokom ljeta snažno porastao u broju stranih turista i noćenja, koji je dostigao oko 85 procenata nivoa iz jula i avgusta 2019. godine. Kao posljedica ovoga, budžet je zabilježio značajan suficit u ljetnjem periodu i time bio poprilično potpomognut. Trgovina na malo se takođe snažno oporavila od aprila, dostižući preko 50 % rasta u ljetnjem špicu sezone.

Slično kao i u drugim ekonomijama Zapadnog Balkana, cijene rastu postepeno u Crnoj Gori zbog povećanja cijena hrane i energenata. Nakon što je prošle godine premašio 100 odsto BDP-a, javni dug se smanjio u prvoj polovini 2021. zahvaljujući otplatama, ali i dalje ostaje značajan.

Kako je kazala Ana Krešić, regionalni ekonomista EBRD-a: “Do sada su znaci ekonomskog oporavka vrlo snažni, ali iako postoji potencijal u moguće još boljem završnom dijelu sezone, neizvjesnosti vezane za pandemiju i politička nestabilnost koja se ponavlja predstavljaju potencijalni rizik.

Ekonomije širom EBRD regiona mogle bi ove godine imati rast of 5.5 procenata. Iako ovo predstavlja promjenu na bolje za 1.3 procenta u odnosu na njenu junsku prognozu na osnovu snažnih performansi u prvoj polovini godine, Banka ipak upozorava na ozbiljne prijetnje.

Glavni ekonomista EBRD-a Beata Javorčik je rekla: „Ovo je gorko-slatki oporavak. Prva polovina 2021. donijela je snažan skok, ali sada imamo sve veći razlog za zabrinutost. Dok visoke cijene roba idu u korist izvoznicima, one predstavljaju veliki teret za trgovinski bilans uvoznika. Snabdijevanje pristupačnom energijom sada kada ulazimo u zimski period postaje ozbiljna briga, posebno zato što je manevarski prostor za vlade ograničen.

Nakon obimnih stimulativnih paketa ponuđenih kao odgovor na krizu Covid-19, javni dug u regionima EBRD-a porastao je u prosjeku za 13 procentnih poena BDP-a od kraja 2019. Iako su troškovi zaduživanja i dalje ispod nivoa prije krize u većini ekonomija, oni su naglo porasli u nekim zemljama.

Oporavak se ubrzao u regionima EBRD-a u prvoj polovini 2021. kada je proizvodnja porasla za 6,4 odsto na godišnjem nivou. Očekuje se da će se rast tokom 2022. godine kako se ekonomije oporavljaju, smanjiti na 3,8 odsto u regionima EBRD. Ovo je za 0,1 procenata niže od očekivanog u junu 2021. Međutim, prognoze su podložne velikoj neizvjesnosti, što odražava rizike povezane sa budućim tokom pandemije Covid-19, mogućim pogoršanjem spoljnih uslova i slabijim rastom trgovinskih partnera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *