WhatsApp razgovori mogu da procure, evo kako da se zaštitite

Dodajte komentar

Uprkos tome što WhatsApp ima odgovarajuće sisteme za obezbjeđivanje sigurnosti, nerijetko se dešava da podaci sa ovog servisa procure.

WhatsApp je izuzetno popularna aplikacija i postoji veliki broj onih koji servis za razmjenu poruka i ćaskanje koriste svakodnevno. Međutim, isto tako je i podložan probijanju sigurnosti i curenju podataka, što se redovno dešava.

Prema onome što WhatsApp tvrdi, nikome sa strane nije dozvoljeno da vidi i nadgleda WhatsApp razgovore drugih korisnika, kao ni njihove fotografije ili video klipove. Ni sam Facebook nema pristup tim informacijama, kao ni WhatsApp.

Za to je zaslužna “end-to-end” enkripcija podataka, koja omogućava da podatke vide samo korisnici koji ih šalju i primaju.

Međutim, uprkos svim mjerama sigurnosti, komunikacija između korisnika može da procuri, što predstavlja problem. Pored toga, svi korisnikovi podaci se čuvaju u cloud-u (oblaku). Ukoliko se primijete ilegalne radnje ili neprikladan sadržaj, iste informacije se mogu podeliti sa zvaničnim organima na njihov zahtjev.

Na kraju, ukoliko se kreira skrinšot, odnosno fotografija razgovora sa ekrana telefona ili drugog uređaja, taj sadržaj može da procuri jer nije zaštićen pomenutom “end-to-end” enkripcijom.

Zbog toga se preporučuje da se tokom ćaskanja na WhatsApp-u obrati dodatna pažnja na sadržaj koji se dijeli:

– Ne diskutujte o temama koje se mogu smatrati kriminalom na WhatsAppu-u.
– Ne objavljute i ne dijelite sa drugima kompromitujuće fotografije i video fajlove na kojima ste vi ili drugi korisnici.
– Nikada ne objavljujte informacije o svojoj lokaciji.
– Nikada ne diskutujte i ne otkrivajte informacije o finansijama i prenosu novca na WhatsApp-u.

(B92)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *