Odlazak još jednog giganta – Yahoo napušta Kinu

Dodajte komentar

Američka kompanija Yahoo saopštila je da se povlači iz Kine, navodeći kao razlog “sve izazovnije poslovno i pravno okruženje”.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i zahtijevaju od kompanija koje posluju u ovoj zemlji da cenzurišu sadržaj i ključne riječi koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, piše AP.

“U znak priznanja sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahoo paket usluga više neće biti dostupan u Kini“, navodi se u saopštenju kompanije.

U saopštenju se navodi da kompanija “ostaje posvećena pravima svojih korisnika i besplatnom i slobodnom internetu“.

Povlačenje kompanije poklopilo se sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrdjeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtjevima.

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično s obzirom da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

Podsjetimo, iz sličnog razloga je i LinkedIn napustio ovu zemlju nedavno.

Izvor: BIZlife

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *