Koliko zarađuju stranci u Njemačkoj?

Dodajte komentar

Najnovije istraživanje Instituta za njemačku ekonomiju (IW) pokazuje da mnogi stanovnici Njemačke, koji dolaze iz drugih država, zarađuju čak više od samih Njemaca.

List “Velt am Zontag” objavio je podatke, zasnovane na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje, a koji govore da, recimo, Indijci u Njemačkoj koji rade puno radno vrijeme – u prosjeku mjesečno zarađuju 4.824 eura.

Drugim riječima, to je za maltene 1.300 eura više od zarade Njemaca.

Objavljeni podaci ne govore da je riječ o bruto iznosu u kom Njemci prikazuju prosječne zarade, prenosi Feniks magazin. Mnogi akademici iz raznih dijelova svijeta devet godina unazad pristižu u najjaču ekonomiju Evrope, a među njima je najviše matematičara, informatičara, prirodnjaka i inženjera koji rade u takozvanim MINT profesijama.

MINT je skraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare. Oni su u Njemačkoj uglavnom plaćeni dosta iznad prosjeka, a treba imati u vidu da je prosječna mjesečna plata Njemaca – 3.541 euro.

Austrijanci u Njemačkoj zarađuju 4.582 eura, a Amerikanci 4.468 eura.

Takođe se navodi da stalno zaposleni radnici iz Britanije, Kine, Švajcarske, Brazila, kao i oni koji dolaze iz zemalja Beneluksa, takođe imaju prosječnu zaradu iznad granice od 4.000 eura.

I Francuzi u Njemačkoj često zarađuju više od Njemaca, odnosno 3.952 eura. Za razliku od njih, Sirijci imaju relativno nisku prosječnu mjesečnu zaradu koja se kreće na nivou do 2.195 eura. Slijede Rumuni sa 2.157 eura i Bugari sa prosječnom platom od 2.072 eura.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *