MasterIndex Crna Gora: 76% korisnika smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije

Dodajte komentar

91% korisnika posjeduje beskontaktnu karticu, a 76% ispitanika smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije

Tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindex Crna Gora, pokazala je da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 91% građana. Masterindex istraživanje je takođe pokazalo da korisnici najčešće koriste brza i sigurna beskontaktna i mobilna plaćanja u supermarketima (63%), u prodavnicama odjeće i obuće (38%), na benzinskim stanicama (35%), u restoranima i kafeima (34%), kao i u malim komšijskim radnjama (30%).

Kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja, MasterIndex ispitanici ističu da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda (76%), a ukazali su i na više aspekata njihove sigurnosti – počevši od toga da kartica / telefon sve vrijeme ostaje u ruci korisnika (33%), preko sigurnosnih tehnologija koje su primijenjene (25%) do činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike (19%).

Kada je riječ o iznosima koji se plaćaju beskontaktno, studija pokazuje da su iznosi do 40 eura, za koje nije potrebna identifikacija korisnika manje zastupljenije u odnosu na iznose do 50 eura koji se takođe mogu platiti prislanjanjem kartice ili mobilnog telefona sa unošenjem PIN koda (21 prema 41%).

“Rezulatati MasterIndex istraživanja dobar su pokazatelj šta su i kakva su očekivanja korisnika kartica i put kojim treba da ide dalji razvoj kartičarskih usluga. Kontinuirano se u samom vrhu upotrebe kartica provlačila želja da se plaćanje obavlja i na netradicionalnim mestima za plaćanje, kao što su i zelene pijace što smo nedavno u saradnji sa partnerima i omogućili u regionu. Ne treba izgubiti iz vida ni to da je bezgotovisko plaćanje na netradicionalnim mjestima i dalje opcija koja je dostupna samo na naprednijim bezgotoviskim društvima koja pokazuju snažnu orjentaciju ka digitalizaciji, a sve to kako bismo osigurali slobodu izbora načina kojim ćete platiti”, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Razvoj beskontaktne tehnologije postavio je osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika. Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovano 40% MasterIndex ispitanika.

Mobilno plaćanje sa jedne kartice na drugu izbor je za 46% ispitanika. Prenos sredstava putem broja mobilnog telefona opcija je za 43%, dok je za registrovanje, odnosno čuvanja kartice kod trgovca ili u mobilnoj aplikacija rešenje za 36% ispitanika. Za instant plaćanja skeniranjem QR koda zainteresovano je 38%

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *