Slovenački BuWizz stvorio najbrži Lego automobil na svijetu

Dodajte komentar

Slovenačka kompanija BuWizz, koja je specijalizovana za izradu motora za Lego automobile i redukovane vozove, tvrdi da je napravila najbrži Technic model u razmjeru 1:8 na svijetu, objavila je kompanija na blogu.

Projekat je započeo ranije 2021. godine, kada su neki od rukovodilaca BuWizza počeli tražiti saradnju s proizvođačem hiperautomobila i sklopili ugovor sa španskom kompanijom Spania.

Lego automobili su modeli Spania GTA Spano hiperautomobila, od kojih je proizvedeno samo 12 automobila, s cijenom od 1,8 miliona eura. Model je zamišljen kao vjerni prikaz pravog hiperautomobila napravljenog od Lego kockica, navodi BNE IntelliNews.

BuWizz tim stavlja svoj Spano na probu na trkačkoj stazi u slovenačkom Velenju. Model, kojim upravlja aplikacija za pametne telefone s Bluetooth-om, dosegao je 36,5 km/h, što se pretvara u oko 22,6 mph.

Nema drugih tvrdnji o bržem Lego Technic automobilu u razmjeri 1:8.

Prema BuWizzu, za razvoj modela bilo je potrebno “šest mjeseci dizajna i razvoja modela, stotine sati sastavljanja i testiranja, brojna komunikacija sa Spania GTA, tvorcem najbržeg španskog hiperautomobila.

– Osjetili smo veliko olakšanje, ponos i zadovoljstvo kao nagradu za naš rad. U ovaj projekt smo uložili puno kockica, vremena, entuzijazma i kreativnosti. Bez ikakve garancije da će se sve ovo isplatiti. Ali jeste”.

Izvor: Indikator.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *