Ruski budžet će ove godine biti u suficitu

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sjednici samita G20 u Rimu.

Prema njegovim riječima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usljed ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u prosjeku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usljed pandemije povećao se na 11,2 procenta, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou od 8,7 odsto. Želio bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na Sjedinjene Američke Države“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Check Also

ECB sljedeće godine neće povećavati kamatne stope

Predsjednica Evropske Centralne Banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da su izgledi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *