Ruski budžet će ove godine biti u suficitu

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sjednici samita G20 u Rimu.

Prema njegovim riječima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usljed ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u prosjeku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usljed pandemije povećao se na 11,2 procenta, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou od 8,7 odsto. Želio bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na Sjedinjene Američke Države“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.