Ruski budžet će ove godine biti u suficitu

Dodajte komentar

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sjednici samita G20 u Rimu.

Prema njegovim riječima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usljed ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„Ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u prosjeku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usljed pandemije povećao se na 11,2 procenta, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou od 8,7 odsto. Želio bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na Sjedinjene Američke Države“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *