Ovo su dobitnici i gubitnici inflacije

Dodajte komentar

nflacija je posljednjih mjeseci termin kojeg, nažalost, često čujemo. Opšte povećanje cijena proizvoda i usluga za neke može predstavljati veliki gubitak, dok bi drugi mogli povećati svoje bogatstvo na račun inflacije.

Pandemija je u proteklih godinu i po dovela do niza ekstremnih situacija u svjetskoj ekonomiji. Uprkos tome što se u početku činilo da je riječ o kratkoročnim problemima, sada se čini da će oni vjerovatno trajati dugoročno, piše tportal.

Kada vrijednost valute padne, to može imati veće posljedice za neke pojedince nego za druge. Na web stranici Bankrate naveli su koga bi inflacija trebalo da utiče više, a na koga manje.

Dobitnici inflacije

Korisnici kredita s fiksnom kamatnom stopom

Kako je rekao Mark Thoma, penzionisani profesor ekonomije na Univerzitetu Oregon, svaki vlasnik velikih dugova s ​​fiksnom stopom ima koristi u vrijeme inflacije. U ovom slučaju kamatna stopa je određena u trenutku sklapanja ugovora i ne mijenja se tokom vremena. Prema njegovim riječima, vlasništvo nad nekretninama takođe je dobra zaštita od inflacije, jer s vremenom zadržava vrijednost.

Investitori u dionice

Prema Bankrateu, dioničari su u određenoj mjeri zaštićeni od inflacije. Isti faktori koji utiču na rast cijena robe utiču i na povećanje vrijednosti preduzeća. Mnogo toga zavisi i od djelatnosti u kojoj kompanija posluje.

Investitori u sirovine

Greg McBride, glavni finansijski analitičar u Bankrate, rekao je da je kupovina dionica koje se mogu čuvati, poput zlata, takođe dobra zaštita od inflacije. Neki finansijski stručnjaci smatraju bitcoin digitalnim oblikom zlata, dok se drugi tome protive.

Gubitnici inflacije

Štediše

U vrijeme inflacije gubitnici uključuju štediše, jer novac koji iz godine u godinu stavljaju „sa strane“ postupno gubi vrijednost.

Penzioneri

Kada je visoka stopa inflacije, to se odražava i na veće plate, a penziuoneri od toga nemaju koristi, kaže McBride. Inflacija tako negativno utiče na njihovu imovinu.

Ulagači u dugoročne obveznice

Kako je objasnio Thoma, ulagači u obveznice obično su u nepovoljnijem položaju u vrijeme inflacije. McBride dodaje da se ulagači u obveznice mogu osigurati odabirom ulaganja u kratkoročne obveznice indeksirane na inflaciju.

Korisnici kredita s promjenjivom kamatnom stopom

Vrijeme inflacije nepovoljno je za nosioce kredita koji ga otplaćuju uz promjenjivu kamatnu stopu. Naime, rata za otplatu kredita raste s porastom cijena, što čini njenu otplatu sve većim finansijskim opterećenjem za nosioca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *