Oktobar u znaku kriptovaluta

Dodajte komentar

Kriptovalute su obilježile oktobar, a bitcoin je dotakao nove rekorde. Oktobar nije bio samo obilježen novim rekordima bezanskih indeksa, već ga je još više obilježio bitcoin.

Najpopularnija kriptovaluta ušla je u mjesec na nivoima ispod 44.000 dolara, a sinoć je vrijedila dobrih 61.000 dolara. Riječ je o rastu od gotovo 40%, koji bi bio i veći da rekord (20. oktobra BTC je dostigao 67 hiljada dolara) nije pratila korekcija naniže.

Kripto tržište raduje se novim rekordima, ponajviše zbog početka kotacije ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin) na najvećoj svjetskoj berzi u New Yorku (NYSE). ETF nudi ulagačima koji ne žele otvoriti svoje račune u kriptovalutama izloženost bitcoinima ili terminima kojima se trguje na čikaškoj merkantilnoj berzi CME.

Druga najveća kriptovaluta, ether, takođe je doživjela visok (gotovo 50%) rast u oktobru, dostigavši rekordnih 4455 dolara u petak. U srijedu je ethereum mreža dobila nadogradnju pod nazivom Altair, što je još jedan važan korak za konačno pokretanje ethereum 2.0 mreže, koja će se (vjerovatno sljedeće godine) temeljiti na Pow mehanizumu (Proof-of-Work) umjesto na PoW mehanizmu (Pr), što znači da će korisnici potvrditi transakcije prema broju kovanica koje posjeduju.

Trenutno transakcije potvrđuju rudari koji se (baš kao u lancu bitcoina) takmiče ko će prvi riješiti složene matematičke kriptografske jednačine, što, međutim, izaziva poprilične kritike zbog velike potrošnje energije. Prelazak s PoW modela na PoS smanjio bi otisak na okolinu za čak 99 posto!

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *