Potpisan ugovor sa Green Gvozd, početak izgradnje vjetroelektrane na proljeće 2022.

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je akcionarski ugovor sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austrije o pristupanju projektnoj kompaniji Green Gvozd preko koje će raditi projekat vjetro parka na krnovskoj visoravni. EPCG će, shodno akcionarskom ugovoru, biti vlasnik 100 odsto projektne kompanije Green Gvozd, saaopšteno je iz te kompanije.

Iz EPCG podsjećaju da je Skupština akcionara EPCG donijela oduku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da ga raduje nastavak saradnje, jer je za našu državu i energetski sektor ovo veoma bitna investicija jer pripada zelenim izvorima energije.

„Investicija je vrijedna 61 milion eura, snage 55,4 MW, 13 generatora, obezbjeđivaće energiju za oko 25000 domaćinstava. Zato ovo potpisivanje predstavlja veliki korak naprijed u realizaciji ove investicije, čiju realizaciju očekujemo u dogovorenom roku. Za naš energetski bilans biće ovo još jedan korak naprijed u obezbjeđivanju novih GW sati zelene energije. Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbjediti izgradnju i drugih novih izvora energije iz obnovljivih izvora”, naveo je Rovčanin.

Iz EPCG navode da je donošenju odluke o izgradnji vjetroelektrane Gvozd prethodila je izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE „Gvozd“ urađenih od strane renomirane njemačke kompanije Fihtner.

Izvršni direktor kompanije „Ivicom“, Krešimir Čondić, naglasio je da ga raduje činjenica da će sa EPCG, na istom lokalitetu, nastaviti sa radom, jer je njegova kompanija bila uključena u izradu projekta vjetroelektana na Krnovu. Projekat je započet prije više od dvije godine i dijelom bio ometen pandemijom korona virusa.

„Preduslovi za izgradnju jedne vjetroelektrane su svakako da na lokaciji postoji dovoljno vjetra, zatim da postoji mogućnost isplatuvog priključka na mrežu, kao i da su ispunjeni svi ekološki standardi. Nadam se dobijanju građevinske dozvole za par mjeseci,te nam predstoji postupak zatvaranja finansijske konstrukcije ovog projekta i početak izgradnje”, naglasio je Čondić.

EPCG je ranije dobila (Mandate Letter) preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd.

“Svakako da će EPCG, u narednom periodu, uzeti u razmatranje i moguće drugačije opcije finasiranja projekta a sredstva bi se koristila za nabavku opreme u skladu sa pravilima finasijskih institucija. Očekivani početak izgradnje vjetroelektrane je na proljeće 2022. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova. Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih puteva i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroagregata”, saopštavaju iz Elektroprivrede Crne Gore.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *