Kako je Španija riješila problem praznih nekretnina?

Dodajte komentar

Španska vlada najavila je da će se ozbiljno suočiti sa stambenom krizom, usvojivši predlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one sa više praznih stanova.

Predlog zakona predviđa porezne podsticaje za stanodavce spremne da snize cijene stanarina za minimalno pet odsto na područjima sa velikom potražnjom za stanovima.

Tijela regionalne uprave moći će da proglase veliku potražnju ako prosječno domaćinstvo troši više od 30 odsto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cijene nekretnina porasle više od pet odsto.

Povrat poreza od 70% ako se stan iznajmljuje mladima

Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 odsto iznajmljivačima koji prvi put stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama izrasta od 18 do 35 godina.

Za veći povrat poreza kvalifikovali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencionisanja socijalnih stanova.

Stopa povrata ostala bi nepromijenjena za stanodavce koji su u posljednje dvije godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 odsto za sve ostale.

Šta ako posjeduju više nekretnina?

Kako bi se riješio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji posjeduju više od četiri stambene nekretnine morali bi da plaćaju veće poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dvije godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

Nacrt zakona želi da riješi i problem manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora, definišući “velike stanodavce” kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervišući 30 odsto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne podsticaje za investitore u tom programu.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *