Borba protiv klimatskih promjena košta pet biliona dolara godišnje

Dodajte komentar

Da bi se finansirale mjere za borbu protiv klimatskih promjena potrebno je snažno povećati finansijska sredstva na čak 5.000 milijardi američkih dolara godišnje na globalnom nivou do 2030. godine.

U studiji Fondacije Thomson Reuters se upozorava da je prelazak ekonomija širom svijeta na karbonski neutralne tehnologije prespor da bi se ispunili međunarodno usvojeni ciljevi o ograničenju rasta temperature vazduha na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Tempo napretka smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte koji je potreban da bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa i izbjegle najgore posljedice, kaska u svim sektorima, počev od transporta, preko poljoprivrede do energetike, pokazuje objedinjena studija pet najvećih „zelenih“ organizacija.

Nijedan od 40 ocjenjivanih indikatora ne ispunjava ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine da se globalno zagrijavanje spusti na nivo „znatno ispod“ 2,0 stepena Celzijusa.

Od ukupnog broja indikatora, procijenjeno je da čak 25 „znatno ili djelimično odstupa“, uključujući predviđeno smanjenje korišćenja tzv. prljavog uglja za proizvodnju energije i povećanje finansiranja klimatskih mjera. Ipak, u studiji se ukazuje i na pojedine svijetle tačke, kao što je pojačani razvoj solarnih i vjetroelektana i rast broja električnih vozila na drumovima.

„Iako postoje ohrabrujući znaci napretka u nekoliko sektora, ukupni globalni napori za ublažavanje klimatskih promjena su i dalje nažalost razočaravajući“, kaže Sofi Boem (Sophie Boehm) iz Instituta za svjetske resurse, istraživačkog centra sa sjedištem u SAD, koja je jedan od autora studije.

Prema njenim riječima, rezultati studije bi trebalo da pruže „jasnu sliku“ vladama na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26, koji počinje u nedjelju, o tome kakve napore treba da ulože za postizanje klimatskih ciljeva.

Ranije ove nedjelje, Ujedinjene nacije su objavile dva izvještaja u kojima se upozorava da je svijet „daleko skrenuo sa puta“ po pitanju ograničavanja rasta temperature, pri čemu će trenutni nivoi smanjenja emisija staklenih gasova koje su vlade objavile dovesti do prosječnog povećanja temperature za 2,7 stepeni Celzijusa već u ovom vijeku.

Ograničavanje rasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusa neće spriječiti ekstremno pogoršanje vremenskih prilika ili rast nivoa mora, ali se smatra vitalnim za sprječavanje neželjenih uticaja na ljude i ekosisteme na planeti, uključujući široko rasprostranjenu glad i prisilno raseljavanje, zaključuje se u studiji.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *