Vlada pripremila nacrt Zakona o porijeklu imovine: Kraj nelegalnom bogaćenju

Dodajte komentar

Zakon o porijeklu imovine je vrlo jasan i nedvosmislen, saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na konferenciji za medije povodom prezentovanja modela oduzimanja imovine nezakonitog porijekla.

“Ovo je zakon koji će značajno doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije. Cilj je da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju – kriminalaca, funkcionera, mafijaša… Nazvao bih žargonaki ovaj zakon – zakon protiv mafije, kako se zove u nekim evropskim državama. Biće potrebno da svi organi daju doprinos da se zakon realizuje”, istakao je Abazović, prenosi Vijesti.me.

On je dodao da će zakon biti nešto drugačiji nego u državama regiona.

“Obuhvatiće širok nivo primjene i onih koje će obuhvatiti. Ponosan sam na ono što je uradila radna grupa za ovaj zakon. Očekujem podršku 81 poslanika za ovaj zakon. Volio bih da vidim ko ga neće podržati i zašto. Ako ga svi podrže, to bi bila podrška nekom društvenom konsenzusu. Očekujem da će ga svi poslanici podržati. Zakon je zapravo sistemski zakon koji je obećala ova Vlada. Na ovaj način smo završili dio posla, a glavni kreće nakon usvajanja u Skupštini. Vjerujem da je društvo sazrelo da se suoči s ovakvim anti-mafija zakonima”, kazao je Abazović.

Savjetik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da godinama postoje zahtjevi za donošenjem ovakvog zakona, a posebno nakon prošlogodišnjih izbora.

“U izradi je bilo puno izazova. Prva prepreka je bilo pitanje retroaktivnosti, jer Ustav to zabranjuje. Drugi izazov je definisati pitanje postupka. Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine. Zbog njegove efikasnosti preporučuje se uvođenje ovog modela koji se ne zasniva na krivičnoj osudi”, istakao je Šoć.

On je dodao da je izazov bio naći zakon koji će imati mjesto u pravnom sistemu Crne Gore.

“Ovaj zakon nije inkvizitorski zakon. Imovina će se oduzimati kroz sudski postupak ako se ne dokaže njeno porijeklo. Trebalo je izbjeći i zamke populizma”, kazao je Šoć

Pored Abazovića i Šoća na konferenciji će se obratiti državni sekretari u ministarstvima pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Boris Marić i Janko Odović.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *