Predstavljen model sertifikacije “Fer sa potrošačem”

Dodajte komentar

Sertifikat „Fer sa potrošačem“ predstavlja sigurnu kupovinu za potrošača i odgovarajuću dobit i brend za trgovce,
poručeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen model sertifikacije.

Organizacija potrošača Makedonije, Nacionalna organizacija potrošača Srbije i Centar za zaštititu potrošača u Crnoj Gori (CEZAP) razvili su inovativni model pružanja usluga sertifikacija kompanijama koje se ističu fer odnosom prema potrošačima.

Željko Tomović iz CEZAPa-a kaže da je sertifikat „Fer sa potrošačem“ znak povjerenja ugleda i zagarantovane dobre prakse trgovaca prema potrošačima.

„Njegov cilj je da doprinese razvoju saradnje između civilnog sektora, potrošača i samih kampanija kako bi se stvorili fer tržišni odnosi“, rekao je Tomanović.

Prema njegovim riječima, sertifikat će istaći kompanije koje se odlikuju korektnim odnosom prema potrošačima, koje nude jedan korak više u odnosu na ono što je zakonska regulativa, koje su spremne uvijek da izađu u susret potrošačima, a ujedno poštujući šest oblasti koje su sertfikatom obuhvaćene.

„A to su zaštita bezbjednosti zdravlja potrošača, fer reklamiranje, fer ugovorne odredbe, savjesna i održiva potrošnja, edukacija i informisanje i odnos prema potrošačima kada su u pitanju prigovori i žalbe“, naveo je Tomović.

Sertifikat, kako je pojasnio, obuhvate navedene oblasti i kompanije koje ih ispunjavaju dobiće sertifikat, a potrošači će tada prepoznati da je to kampanija u kojoj oni mogu da ostvare sigurnu kupovinu.

Olga Nikčević iz CEZAP-a kazala je da sertifikat „Fer sa potrošačem“ ohrabruje trgovce da usklade svoje tržišno ponašanje sa zakonom i dobrom poslovnom praksom u odnosu prema potrošačima, a istovremeno garantujući potrošačima da će njihove potrebe i zahtjevi biti zadovoljeni, a eventualni sporovi brzo riješeni.

„Na taj način se u praksi očekuje da će sertifikat pružiti veću zaštitu potrošačima, a samim tim i smanjiti potrebu za intervencijom organa za nadzor tržišta“, rekla je Nikčević.

Kako je rekla, primjenom poslovnih praksi koje su utkane u sertifikat kompanije će se bolje pozicionirati na tržištu, jer će potrošači prepoznati njihov fer odnos.

„Sertifikat „Fer sa potrošačem“ za potrošače će značiti sigurnu kupovinu, a za trgovce odgovarajuću dobit i brend“, ocijenila je Nikčević.

Takođe će, kako je zaključila, ojačati međusobno povjerenje između civilnog sektora, potrošača i kompanija, što će opet rezultirati poboljšanjem konkurentnosti i stvaranjem fer tržišnih odnosa.

Rada Marković iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) je, govoreći o sertifikatu, kazala da je to “osvježenje za Crnu Goru u ovoj oblasti“.

Prema njenim riječima, sertifikat je direktni benifit da se problem na relaciji trgovac – potrošač vrati na rješavanje upravo između ugovornih strana.

„To je prvi korak u rješavanju prigovora potrošača“, istakla je Marković.

Jasna Vujović iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK) rekla je da taj resor snažno podržava inicijative koje doprinose poboljšanju položaja potrošača u Crnoj Gori.

„Kroz navedeni sertifikat doprinijeće se podizanju svijeti o značaju zaštite potrošača, a pojedinačni slučajevi biće riješeni prije nego što to dođe do UIP-a“, navela je Vujović.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *