Nekretnine u Kolašinu poskupile 60%

Dodajte komentar

Povezivanje ski centara, program “ekonomski pasoš” i završetak prioritetne dionice auto-puta podstakli su povećanje cijena nekretnina u Kolašinu. Za godinu dana cijene stanova su “skočile” 60 odsto, a očekuje se da će naredne dvije godine kvadrat koštati i 2.000 eura. Potražnja za malim placevima je velika, a veliki problem je, kako su nam kazali, urbanizacija koja nije sprovedena u Kolašinu, piše Pobjeda.

Direktor agencije “Top invest Kl” Boban Bulatović je kazao Pobjedi da cijene nekretnina zadnju godinu rastu svakodnevno i da se očekuje dalje povećanje. Smatra da ne postoji samo interesovanje za kupovinu apartmana u kondo hotelima koje su vezane za program “ekonomskog pasoša”.

“Cijene nekretnina su u porastu i najviše je interesovanje za urbanizovana zemljišta na koja se mogu graditi stambeno-poslovni objekti”, kazao je Bulatović dodajući da ohrabruje što je klijentela većinom domaća.

Napominje da je cijena do prije godinu dana bila hiljadu eura po kvadratu stana, a danas u modernim građevinama, kao što su objekti “Rezidenta” iz Podgorice, iznose od 1.300 do 1.600 eura. Po njegovoj procjeni, cijena će u par godina “skočiti” i do 2.000 eura po kvadratu.

“U porastu je i potražnja za manjim parcelama za gradnju kuća i mislim da je to posljedica pandemije. Pokazalo se da rezervu, nekretninu u Kolašinu ili selu, treba i valja imati. Nadam se i da će se mnogi vratiti svom imanju. Rast cijena namirnica i standarda života pokreću to razmišljanje”, kazao je Bulatović dodajući da nije suština prodati “đedovinu”.

Najteže je opstati na istim temeljima, a uspjeh stvoriti svojim radom na drugom mjestu.

On predlaže da se gradi panoramska žičare iz grada do ski centra, koja bi bila dugačka 10 kilometara. Automobil bi ostavljali na parkingu nu gradu, a povrat te investicije bio bi relativno brz, kao što pokazuje primjer iz susjedstva.

“Inicijalna kapisla za novonastalo interesovanje za Kolašin je izgradnja auto-puta, novog ski centra i njegovo povezivanje sa starim ski centrom”, kazao je Bulatović dodajući i dabi dopbra ideja bila i izgradnja tunela kroz Bjelasicu.

“Sa tim je došao i program “ekonomski pasoš”, što nije nimalo loše za nas. Građani treba da znaju da su investitori dužni da opštini na jednu jedinicu prodatog pasoša daju 100.000 eura za komunalno opremanje. Treba pomnožiti cifru 100.000 sa recimo 1.000 pasoša, pa doći do ozbiljnih podataka “, tvrdi Bulatović dodajući da će im problem ubuduće biti radna snaga, koja je u deficitu ne samo u Kolašinu nego i na Primorju.

“U osam hotela će trebati minimum 700 novih radnih mjesta, jer su hoteli obavezni da rade najmanje deset mjeseci u godini”,rekao je Bulatović i dodao da treba računati na prihode od poreza na godišnjem nivou i ostalu amortizaciju, pa se ozbiljno može računati na gradnju zaobilaznice, kako ne bi dobili “saobraćajni čep” u Kolašinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *