Hrvatska za manje od dvije godine krize dostigla predrecesijski nivo realnog BDP-a

Dodajte komentar

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Minić rekao je da je Hrvatska tokom ove krize za manje od dvije godine dostigla predrecesijski nivo realnog BDP-a, dodajući da je prošla godina „trajala“ šest godina, a da je ekonomiji trebalo četiri i po godine oporavka. Zbog svega toga, on je istakao da Hrvatska može da bude zadovoljna, ako se ima u vidu da je njen privredni rast procijenjen na osam odsto u ovoj godini.

„Sportskim rječnikom, ‘dva gola na jednoj strani’, to su značajno veći BDP u odnosu na planirano, i posljedično i veći prihodi, i ‘dva primljena gola’ su veći rashodi u odnosu na ono što smo planirali, a s obzirom da su viši nego prihodi onda će i deficit biti povećan. Međutim, pobjeda u posljednjem trenutku je činjenica da nam je javni dug uprkos svim okolnostima ove godine zabilježio smanjivanje, i to onim ritmom i dinamikom koje želimo i među ostalim i vidimo iduće tri godine – prosječna dva do tri procentna poena BDP-a godišnje, izjavio je Marić.

Na pitanje hoće li deficit uzrokovati potrebu za nekim dodatnim zaduženjem, on je rekao da su sve potrebe finansiranja ispunjene, prenosi Biznis.rs.

„Do kraja godine izuzev dvije redovne aukcije trezorskih zapisa – sve smo zatvorili. Naravno mi uvjek moramo da budemo spremni ako dođe nešto nenadano, još su svega dva mjeseca do kraja godine, ali što se tiče potreba za finansiranje, više ih nema za ovu godinu. Međutim iduća – kako i planirani deficit, tako i određena dospijeća imamo već u februaru, u maju međunarodne obveznice s milijardom i 250 miliona eura, i potom u julu još jedna domaća obveznica. Gotovo tri milijarde eura iduće godine imamo dospijeća, mislim da ćemo biti dosta aktivni već od samog početka, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu“, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *