Heineken pravi rezove u Sloveniji

Dodajte komentar

Uprava Pivovarne Laško Union, čiji je već pet godina vlasnik holandski Heineken, odlučila je da proizvodnju piva Union iz Ljubljane preseli u Laško.

Prema informacijama portala slovenačke javne televizije RTVSlo, većina delatnosti biće premeštena u Laško u roku od godinu dana.

Razlog je, neslužbeno, vezan uz prodaju dela zemljišta. Na zemljištu pivare, koja se nalazi u širem centru Ljubljane, navodno bi se trebala realizovati izgradnja Tivolske železničke obilaznice, koja bi otklonila velike gužve na prugama u glavnom slovenačkom gradu. O spomenutoj obilaznici govori se već godinama, ali čini se da bi njena izgradnja trebala početi 2024., prenosi tportal.

Takođe, iza odluke holandskog pivskog giganta stoje logistički razlozi. Iz pivare Laško Union tumače da je rashladni sistem pogona u Ljubljani star 35 godina, te da predstavlja ‘značajan sigurnosni rizik u budućnosti’, zbog čega moraju zaustaviti deo proizvodnje vezan uz taj rashladni sistem. Budući da na lokaciji u Laškom već imaju instaliran moderni rashladni sistem, odlučeno je da se proizvodnja obe pivske marke preseli tamo.

Iz Laško Uniona uveravaju da promena lokacije neće uticati na portfelj niti brend Union, jer u Ljubljani planiraju zadržati pivski muzej, ali i izgraditi inovacijski centar te manju lokalnu mikropivovaru. U Ljubljani će se takođe zadržati proizvodnja bezalkoholnih pića i vode Zala, kao i pakovanje, logističku delatnost i administrativno-korporativne funkcije.

Heineken je u februaru najavio otpuštanje 8000 radnika širom sveta zbog lošeg poslovanja prošle godine, presporog otvaranja javnog života i niske pokrivenosti cepljenjem.

Izvor: Bonitet/tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *