Banke u eurozoni će postrožiti kriterijume za odobravanje stambenih kredita kompanijama

Banke u eurozoni planiraju da pooštre kriterijume za odobravanje stambenih i kredita kompanijama na kraju godine dok bi kriterijumi za potrošačke kredite trebali biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Kriterijumi za dodjelu stambenih kredita postroženi su već u trećem tromjesečju dok su oni za kredite kompanijama ublaženi. Domaćinstva su pak mogla očekivati više-manje iste uslove za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kao i u proljeće.

Potražnja kompanija za kreditima i kreditnim linijama bila je u razdoblju od jula do oktobra nešto veća nego u prethodnom tromjesečju, pokazala je anketa ECB-a, provedena mežu 146 banaka eurozone u razdoblju od 20. septembra do 5. oktobra.

Građane su pak ohrabrile niske kamatne stope i optimizam da će se stanje u ekonomiji popraviti nakon ublažavanja koronamjera pa su ovoga ljeta pokazali veći apetit za stambenim i potrošačkim kreditima.

Zajmodavci u četvrtom tromjesečju očekuju dalje povećanje neto potražnje kompanija i domaćinstava za kreditiranjem, pokazalo je tromjesečno istraživanje ECB-a.

Check Also

Zelena, cirkularna ekonomija – ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja Zelena, cirkularna ekonomija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *