Vlada i Statis danas o sudbini Svetog Stefana

Predstavnici firme Adriatik propertis i operatora Aman rizorts danas će imati sastanak sa predstavnicima ministarstava finansija i ekonomskog razvoja na kome će razgovarati da li će grad hotel “Sveti Stefan” i “Vila Miločer” biti otvoreni narednog ljeta i kakva je sudbina tužbe koju je zakupac podnio pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” iz više izvora.

Sastanku će prisustvovati predstavnici HTP Miločer i “Sveti Stefan hoteli”.

”Vijestima” je rečeno da će se na sastanku pojaviti advokati hotelskog operatora Amana, koji je minulog ljeta odbio da otvori hotele, nakon što im Vlada nije mogla garantovati da će plaže biti zatvorene za javnost, odnosno biti pod hotelskim režimom.

“Takođe, posebno će se govoriti o tužbi koju su advokatski tim Adriatic propertiesa i Amana podnijeli Arbitražnom sudu za nadoknadu štete od stotinu miliona eura zbog kršenja ugovora o zakupu od strane Vlade”, ispričao je izvor “Vijesti”.

Vladi je ovog mjeseca stiglo obavještenje o pokretanju arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu koji je pokrenula kompanija “Adriatic properties”, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, a koji su crnogorski državljani.

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Prinudna naplata

Opština Budva prinudno je “skinula” sa računa vladine kompanije HTP “Miločer” oko 62 hiljade eura za poreski dug na ime poreskog duga. To je “Vijestima” potvrđeno u HTP “Miločer” koji gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerskom parku na kome kompanija “Adritic properties” gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa depadansom od 66 stanova za tržište.

Prethodno je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala taj zemljišni kompleks, kao garanciju da će HTP “Miločer” izmiriti ukupno 85 hiljada eura koliko duguje za poreza na nepokretnost.

Kako “Vijesti” saznaju, nije naplaćen kompletan iznos duga, već na računu nije imalo toliko novca.

HTP “Miločer” dao je prije 14 godina Statisovoj kompaniji u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel “Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište nakome treba da se gradi.

To je prvi put da lokalna uprava poseže za tako radikalnom mjerom naplate poreza. Prije šest godina isto je učinila i država kojoj ova vladina firma duguje za porez 335.753 eura, a hipoteka i dalje stoji upisana u katastarsku evidenciju.

Nastavak izgradnje novog hotela “Kraljičina plaža” i depadanasa neizvjestan je. Iako je zabrana gradanja tokom ljetnje sezone od 1. oktobra van snage, na gradilištu je juče bilo mirno.

Gradnja nove “Kraljičine plaže” izazvala je veliki revolt lokalne zajednice, a nova opštinska uprava Budve suprotstavlja se betonizaciji i izgradnji stanova za tržište u stoljetnom parku. Sedmoetažna građevina je uoči ljeta ugrubo završena, a pored insistiranja administracije Marka Carevića, kao i njegovog prethodnika Dragana Krapovića da se preispita građevinska dozvola, te spriječi gradnja, budući kompleks je dobio svoje obrise i praktično izmijenio izgled Pržna.

Mještani su krajem marta polomili nelegalno postavljenu ogradu ka plaži, što je bio uvod u odluku “Adritic propertiesa” i hotelskog operatora “Amana” da minulog ljeta zatvore hotelski kompleks “Sveti Stefan” i “Vilu Miločer”.

Opština Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskom parlamentu kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.