Telekom treći kvartal završio sa rastom prihoda i dvostruko većom dobiti

Crnogorski Telekom je u prvih devet mjeseci 2021. godine zabilježio rast prihoda i profitabilnosti, i čak 110 odsto veću dobiti u odnosu na isti period prethodne godine. Treći kvartal u poslovanju Telekoma obilježili su i dobri rezultati u sektoru veleprodaje na koje je uticala dobra turistička sezona u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu, saopšteno je iz ove kompanije.

Crnogorski Telekom je septembar ove godine završio sa rastom prihoda od 3.7%, pa su prihodi na kraju trećeg kvartala iznosili 56,6 miliona eura. Rast prihoda uslovljen je dobrim rezultatima u sektoru veleprodaje tokom turističke sezone, kao i rastom u ICT segmentu i fiksnim i mobilnim servisima. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 31,6 miliona, što je 8,2% više u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Neto dobit iznosila je 3,8 miliona, što je rast od 110% u poređenju sa istim periodom u 2020. godini.

„Treći kvartal i turističku sezonu ove godine obilježio je prije svega početak primjene inicijative ‘Roming kao kod kuće’, odnosno roming regulacije za Zapadni Balkan koja je stupila na snagu u julu. Posjetioci iz regiona su na to pozitivno reagovali i zabilježili smo rast saobraćaja u našoj mreži tokom sezone, zbog čega nam je posebno drago što smo uspješno implementirali ovaj veoma kompleksni projekat. Istovremeno, prihodi od sezone pokazuju da smo se tokom implementacije ove inicijative dobro pripremili za njen uticaj na poslovanje. Takođe, portfolio fiksnih i mobilnih servisa na kojem smo radili ove godine donio je dobre rezultate, što je nam je dalo dodatni zamah da u posljednjem kvartalu lansiramo novi program nagrađivanja lojalnosti naših korisnika, kako bismo im pokazali da su kod nas – u dobrim rukama“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Tržišni lider u postpejdu, uz rast u fiksnim servisima

Crnogorski Telekom je na kraju trećeg kvartala 2021. godine zadržao tržišno liderstvo u oba segmenta – rezidencijalnom i poslovnom – kao i prvo mjesto po broju korisnika mobilnog interneta, navode iz kompanije.

Septembar 2021. kompanija je završila sa 259 hiljada aktivnih postpejd SIM kartica, što je za 6% više nego u trećem kvartalu 2020. godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment. Vrijedi istaći da se broj aktivnih pripejd SIM kartica povećao za 11%, odnosno na 130 hiljada, a broj korisnika mobilnog interneta porastao je na 226 hiljada, odnosno za 17%.

Broj korisnika na optici, u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, porastao je za 17% i iznosio je 27,5 hiljada, dok je broj TurboDSL korisnika ostao stabilan.

Aktivno radili na unapređenju digitalnih servisa i razvoju novih usluga

„Dobri rezultati iz prethodnih kvartala omogućili su nam da pažnju usmjerimo na Telekom ME aplikaciju kao najvažnije mjesto za nagrađivanje lojalnosti i povjerenja naših korisnika, ali i napredne servise i usluge poput elektroskih potpisa i pečata, za koje vjerujemo da će – kada se započne sa njihovom primjenom u javnom i privatnom sektoru – značajno unaprijediti rad različitih službi sa građanima, i ubrzati digitalnu transformaciju najvažnijih i najvećih crnogorskih kompanija“, zaključio je Udovičić.

Check Also

Težak pad bitcoina i ethereuma

Vrijednost bitcoina oštro je pala u ranim jutarnjim satima subote, potonuvši za više od 10%, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *