Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila vrijedna 4,4 milijarde

Dodajte komentar

Američka kompanija za najam vozila Hertz u ponedjeljak je objavila da je od proizvođača električnih automobila Tesle naručila 100.000 vozila za isporuku do kraja iduće godine.

Izvijestila je takođe da instalira na hiljade punjača širom svoje mreže. Hertzovi klijenti koji će uzimati u najam Teslin model 3 imaće pristup 3.000 Teslinih stanica za punjenje širom Sjedinjenih Država i Evrope.

Početna cijena najjeftinije Tesline limuzine model 3 iznosi oko 44.000 dolara, što znači da je ovo najveća narudžba Tesli, s obzirom da joj vrijednost dostiže oko 4,4 milijarde dolara.

“Električna vozila sada su mainstream i tek smo počeli da bilježimo rastuću globalnu potražnju i interes”, izjavio je privremeni izvršni direktor Hertza Mark Fields.

Američki predsjednik Joe Biden postavio je među prioritetima u borbi protiv klimatskih promjena podršku za uvođenje električnih vozila, no nedostatak mrežne infrastrukture za punionice mogao bi ostati ključna prepreka njegovom ambicioznom planu.

Takav potez u smjeru preusmjeravanja voznog parka na električna vozila ta jedna od najpoznatijih svjetskih rent-a-car kompanija objavila je svega nekoliko mjeseci nakon izlaska iz stečaja, podsjeća Reuters.

Hertz je prošle godine podnio zahtjev sudu za zaštitu od stečaja jer je potražnja za putovanjima doživjela kolaps u jeku pandemije, a pregovori s povjeriocima nisu donijeli olakšanje. Spasila ga je skupina investitora, uključujući Knighthead Capital Management, Certares Opportunities i Apollo Capital Management.

(SEEbiz)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *