“Facebook” kontroliše tri milijarde ljudi

Dodajte komentar

Bivša radnica kompanije “Facebook” Fransis Hogen koja je nadavno američkom Kongresu predala dokumantaciju o nizu nepravilnosti u radu kompanije, obratila se i britanskim parlamentarcima i ukazala na brojne nedostatke koje kompanija svjesno pravi u cilju stvaranja dodatnog profita. Zatražila je da svi hitno reaguju.

Kako je navela Hogen, vlasnik “Facebooka” zbog nedostatka eksterne kontrole ima jednostranu kontrolu nad tri milijarde ljudi. Zbog toga je pozvala sve da hitno počnu kontrolu rada ove tehnološke kompanije, kako bi se smanjila šteta koja se nanosi društvu.

“Bivša radnica koja je objavila desetine dokumenata koji govore o unutrašnjem radu kompanije, otputovala je u London kako bi dala podršku predlozima britanske vlade da reguliše rad društvenih mreža, te da ih natjera da preuzmu određenu odgovornost za sadržaj koji se objavljuje na stranicama”, navodi “The Guardian”.

Haugen je rekla kako trenutno rukovodstvo “Facebooka” uopšte nema volju da ulaže novac u sigurnost ljudi na ovoj platformi.

“Interna kultura kompanije dala je prednost profitabilnosti u odnosu na njen utjecaj na širi svijet. Oni nemaju volje da osiguraju da sistem radi na adekvatan i siguran način. Dok se ne uspostavi protivteža, ove stvari će se raditi u interesu dioničara, a ne u interesu javnosti”, rekla je Hogen.

Takođe, upozorila je kako Instagram, koji je takođe u vlasništvu kompanije “Facebook”, možda nikada neće biti siguran online prostor za tinejdžere.

“Duboko sam zabrinuta zbog toga što su napravili proizvod koji može udaljiti ljude od njihovih stvarnih zajednica i izolovati ih”, navodi Hogen.

Bivša radnica je rekla kako je interno istraživanje unutar “Facebooka” uporedilo mlade korisnike Instagrama s zavisnicima koji se osjećaju nesposobnim da odstupe od usluga koje ih čine nesrećnim.

U CBS-ovoj emisiji “60 Minutes” izjavila je kako spomenuta kompanija potiče govor mržnje i podjele kako bi se ostvarila veća zarada.

Ona je proteklih 15 godina provela radeći za neke od tehnoloških giganta, uključujući Google i Pinterest. Do maja ove godine radila je za Facebook, kada je dala otkaz. Hiljade stranica internog istraživanja dostavila je Komisiji za vrijednosne papire U SAD.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *