Benzin dostigao rekordnih 1,5 eura, dizel 1,34

Dodajte komentar

Sve vrste goriva od danas su skuplje tri do četiri centa. Eurosuper 95 i 98 je poskupio tri i četiri centa na 1,46 eura, odnosno 1,5 eura. Cijena eurodizela i lož ulja veća je četiri centa i iznosi 1,34, odnosno 1,31 euro. Posljednje promjene goriva bile su 12. oktobra, kada su sve vrste goriva poskupile tri do šest centi.

Cijene goriva porasle su 14. put u posljednjih godinu. Sa današnjim poskupljenjem cijena benzina izjednačena je sa rekordom iz septembra 2012. godine kada je cijena bezolovnog benzina iznosila 1,5 eura po litru. Cijena eurodizela tada je bila 1,38 eura po litru. Istorijski minimum zabilježen je u prvom kvartalu 2016. godine kada je cijena bezolovnog benzina iznosila 0,98 eura po litru, a eurodizela 0,82 eura po litru.

Iz Ministarstva finansija su naveli da spremaju prijedlog izmjena Zakona o akcizama, koje bi omogućile Vladi odmah da interveniše usljed značajnijeg povećanja cijene goriva. To, međutim, ne znači mnogo, kad se zna da Skupština uopšte nije počela jesenje zasijedanje i da je na čekanju 60 zakonskih prijedloga.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Milojko Spajić, objasnili su da bi predviđene promjene podrazumijevale da Vlada može da donese odluku o umanjenju iznosa akciza na gorivo do određenog nivoa na period od mjesec. Ta bi odluka mogla da se prolongira i duže, ukoliko bude potrebe. Dodali su da se sadašnji nivo akciza primjenjuje od januara 2017. godine. Smatraju da smanjenje akciza od po nekoliko centi ne pomaže puno građanima, a budžetu oduzima desetine miliona eura.

– Sve smo preduzeli da dođe do rješenja na duži rok i održiv način. Obezbjeđuju se veća primanja da bi se amortizovali cjenovni udari, koji zavise od rasta cijena energenata na međunarodnom tržištu, kao i planiraju promjene Zakona o akcizama da bi se moglo odmah reagovati usljed značajnije promjene cijene goriva – rekli su iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *