Turska lira na istorijskom minimumu

Turska lira oslabila je 1,6% na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da je naredio protjerivanje ambasadora Sjedinjenih Država i devet drugih zapadnih zemalja.

Valuta je prošle nedjelje već dostigla rekordno niske nivoe nakon što je turska centralna banka (CBRT) snizila referentnu kamatnu stopu za 200 baznih bodova, uprkos rastu inflacije, u šokantnom potezu koji su ekonomisti i opozicioni poslanici ismijali kao nepromišljeni.

Lira je u nedjelju dostigla najnižu nivo svih vremena oslabivši u odnosu na 9,5950 u petak. Dva bankara pripisali su ranu slabost Erdoganovim komentarima u subotu. Valuta ove godine bilježi pad gotovo 24%, prenosi Rojters.

“Brinem se… za turska tržišta. Lira će neizbježno biti pod ekstremnim prodajnim pritiskom,” rekao je veteran Tim Ash iz kompanije BlueBayu.

“A svi znamo da (guverner centralne banke Sahap) Kavcioglu nema mandat za povećanje kamatnih stopa, tako da će jedina odbrana biti trošenje deviznih rezervi koje CBRT nema.”

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *