Revolucija je stigla: Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom

Japanski Panasonic u ponedjeljak je predstavio prototip baterije s pet puta većim kapacitetom od trenutnih, a direktor odjeljenja proizvodnje baterija Kazuo Tadanobu rekao je da će to pomoći u produbljivanju poslovnih veza s američkim proizvođačem električnih automobila Teslom.

Tadanobu je poručio da Panasonic ne namjerava da proizvodi jeftinije baterije za električna vozila na bazi litijum-željeznog fosfata (LFP).

Panasonic je ove godine uspostavio testnu liniju u Japanu kako bi proizveo baterijsku ćeliju 46 milimetara širine i 80 milimetara visine, za koju kompanija Tesla tvrdi da će sačuvati više energije, prepoloviti troškove proizvodnje baterije te dovesti do stostrukog povećanja proizvodnje baterija do 2030. godine.

“Razvili smo bateriju zbog snažne želje druge uključene strane i mislimo da to može dovesti samo do jačanja veza”, rekao je Tadanobu.

Panasonicova usmjerenost produbljivanju poslovnih veza s Teslom dolazi u vrijeme kada proizvođač električnih vozila diverzifikuje svoje dobavljače, sklapajući ugovore o snabdijevanju s južnokorejskim LG Energy Solutionom, u vlasništvu LG Chema te kineskom kompanijom Contemporary Amperex Technology.

Check Also

Moody’s: Kreditni rejting Ukrajine snižen na Caa3 uz negativne izglede

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći …

Leave a Reply

Your email address will not be published.