Goldman Sachs povećao plate “novajlijama” za čak 30%

Nekada je važilo da su mlađi investicioni bankari u Američkoj investicionoj banci Goldman Saks bili podložni “Goldmanovom smanjenu plata”.

Ipak, to više nije slučaj. Goldman Saks nedavno je povećao plate i dao bonuse mnogim svojim zaposlenima, među kojima su u i mlađi bankari, koji sada kažu da je njihova plata veća za 30 odsto u odnosu na konkurenstku banku JP Morgan ili Morgan Stenli.

Kako navode mediji, bankari prve godine u Goldman Saksu sada zarade isto kao oni koji su stariji u Morgan Steliju i JP Morganu.

Mladi bankari u Goldman Saksu sada imaju 180.000 dolara plate i bonusa, dok u konkurentskim bankama je plata na tom nivou oko 130.000.

Ipak, nije uvjek bilo ovako. 2020. godine, prosječna zarada mladih bankara u Goldman Saksu bila je oko 107.000 dolara, dok je u Morgan Stenliju i JP Morganu plata iznosila oko 130.000, kao i sada.

Kompanija Goldman Saks je, prije nego što je 2020. uspela da prestigne svoje rivale, bila na lošem glasu po pitanju odnosa prema zaposlenima, a posebno prema “novajlijama”.

Oni su radili i do 100 sati nedjeljno, umjesto 80, a mnogi su se žalili i na psihičko maltretiranje, ali i prevelik fizički napor.

Kolike su plate mladih bankara Goldman Sachsa?

Izvor: BIZLife

Check Also

ECB sljedeće godine neće povećavati kamatne stope

Predsjednica Evropske Centralne Banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da su izgledi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *